Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Cornellekestraat 4A

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, landschappelijk booronderzoek
ID
1073963
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1073963

Beschrijving

Het landschappelijk booronderzoek werd uitgevoerd op 11 augustus 2020. Het booronderzoek werd manueel uitgevoerd met een Edelmanboor met een diameter van 7 cm. Binnen het plangebied is een boorgrid van 25 x 25 m gehanteerd en werden zes boringen uitgevoerd.

Het veldwerk werd op 6 april 2021 uitgevoerd.

Er werd gestart met het proefsleuvenonderzoek in de noordelijke gerooide zone, waar een 4 m brede proefsleuf WP1 parallel aan de Haachtsesteenweg werd gegraven. Bij aanvang van de graafwerken werd echter een ‘recent verstoorde’ laag aangesneden. Om deze ‘verstoring’ af te bakenen werd WP1 in zuidelijke richting uitgebreid. Heel deze werkput werd ca. 1 m onder het maaiveld aangelegd (cfr. niveau vlak 0). Na aanleg van een bodemprofiel in de noordwestelijke hoek van deze werkput, werd duidelijk dat deze ‘verstoring’ in feite een dik pakket recent aangevoerd materiaal was. Deze recente laag bedekte de oorspronkelijke slecht gedraineerde leembodem met een dikke humus A horizont.
Na deze bevindingen werd in het zuidoosten van het projectgebied werkput WP2 aangelegd. Ook hier werd een gelijkaardige laag met recent aangevoerd materiaal aangetroffen. Vlak 0 werd in de ophogingslaag aangelegd ca. 1 tot 1,5 m onder het huidige maaiveld.
Aangezien, op basis van de bodemkaart en het DHM, in het zuidelijke deel van het projectgebied drogere omstandigheden verwacht werden, werd WP2 verdiept tot op het uiteindelijke archeologische niveau vlak 1 en werd WP2 vervolgens uitgebreid naar het noorden. Het uiteindelijke archeologische niveau of vlak 1 is aangelegd tussen 18,05 m (WP2 noord) en 18,63 m TAW (WP2 zuid) in de Bl-horizont. Dit is ca. 1,6 tot 1,9 m onder het maaiveld.
In totaal werd slechts ca. 113 m² tijdens het vooronderzoek opengelegd. Dit is 3,32 % van de totale oppervlakte (3400 m2).

Auteurs: Devroe, Annika
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: DEVROE A., BERVOETS G., DONDEYNE S. & J. WIJNEN 2021: NOTA: Nota – Steenokkerzeel, Haachtsesteenweg, Koersel
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Cornellekestraat 4A (Steenokkerzeel)
Archeologisch vooronderzoek


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Cornellekestraat 4A [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1073963 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.