Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Prosper Van Raemdonckstraat

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, landschappelijk booronderzoek
ID
1073640
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1073640

Beschrijving

Tijdens het landschappelijk bodemonderzoek ter hoogte van de Prosper Van Raemdonckstraat in Beveren zes boringen uitgevoerd met een Edelmanboor van 7 cm, vier boringen met een gemiddelde diepte van 1,20m en twee diepere boringen tot 1,40m en 1,60m onder het huidige maaiveld. De boorkernen zijn niet gezeefd. Er zijn geen vondsten waargenomen en er gebeurde geen staalname. Wat het proefsleuvenonderzoek betreft, kon niet het volledige gebied onderzocht worden n aangezien er zich op de zuidelijke zone nog restanten van de voormalige woningen bevonden en er een toegangsweg bewaard moest blijven. Helemaal in het noorden was nog een zone van 377m² ontoegankelijk aangezien er in deze zone nog nutsvoorzieningen aanwezig waren die in gebruik zijn door de omliggende woningen. Zodoende werden er in totaal 8 parallelle proefsleuven van 2m breed aangelegd. Uiteindelijk kon 776m², ofwel 10,9% van het volledige plangebied van 7113m² aan de hand van proefsleuven en 60m² ofwel 0,84% aan de hand van kijkvensters onderzocht worden. Rekening houdend met de ontoegankelijke zones van samen 3191m², werd er 19,78% aan de hand van proefsleuven en 1,53% aan de hand van kijkvensters van het toegankelijke terrein onderzocht. Tijdens het onderzoek zijn geen vondsten aangetroffen die de datering van de sporen mogelijk maken. Er zijn geen (losse) vondsten van uitzonderlijke aard aangetroffen. Na analyse op het terrein bleek staalname op geen enkel spoor nuttig. Een bodemkundig onderzoek is uitgevoerd op twee bodemprofielen van de noordelijke werkputten. Hierbij werd de werkput, in een zone zonder archeologische sporen, plaatselijk machinaal verdiept waarbij de wand van de werkput van het maaiveld tot de bodem van het profiel werd opgeschoond. Hierbij werd een bodemprofiel verkregen van ongeveer 1m breed en tot op een relevante diepte. Er zijn in totaal 89 sporen waargenomen. Er zijn geen relevante vondsten geregistreerd en er gebeurde geen staalname. 

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: De Logi & Hoorne bvba

Bronnen

Bron: DE KREYGER F., BILLEMON P. & HOORNE J. 2021: Beveren - Prosper Van Raemdoncktstraat, Adegem.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:


Relaties

Wordt opgevolgd door

Opgraving Prosper Van Raemdonckstraat

Prosper Van Raemdonckstraat (Beveren)


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Prosper Van Raemdonckstraat (Beveren)
Naar aanleiding van de aanvraag van een omgevingsvergunning voor de bouw van appartementen werd binnen het plangebied een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd bestaande uit een landschappelijk booronderzoek en een proefsleuvenonderzoek. Op een deel van het terrein zijn relevante archeologische sporen waargenomen.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Prosper Van Raemdonckstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1073640 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.