Gebeurtenis

Toevalsvondst Sint-Amandsstraat

kaartstudie, in-situbehoud, fysisch-antropologisch onderzoek, opgravingen vanuit wetenschappelijke vraagstelling, toevalsvondsten
ID
1073233
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1073233

Beschrijving

Bij het vernieuwen van de waterleiding in de straat werden archeologisch relevante vondsten ontdekt in de de verbrede zone van de Sint-Amandsstraat in Brugge. Tussen 26 februari en 5 maart 2021 voerde Raakvlak daarop een archeologisch terreinonderzoek.

Het veldwerk werd uitgevoerd door Frederik Roelens (veldwerkleider, Raakvlak). Johan Van Laecke (aOE) zorgde voor de registratie en het opmaken van een 3D visualisatie van de aangetroffen grafkamer. Vincent Debonne (aOE) kwam eveneens langs tijdens het veldwerk als wetenschappelijk adviseur voor de aangetroffen funderingen en hun datering. Tijdens het terreinwerk werd vooral de focus gelegd op het registreren van de archeologische resten die bij het aanleggen van enkele putten voor nutsleidingen werden aangetroffen. Hiervoor werden structuren handmatig opgekuist en geregistreerd op basis van foto’s. Een andere belangrijke stap in de registratie vormde het inmeten en beschrijven van de aangetroffen sporen en structuren aan de hand van veldbeschrijvingen en inmeetwerk via een zgn. totaalstation. Tijdens het veldwerk werden de menselijke resten door Raakvlak uit de aangetroffen grafkamer gelicht. Overige vondsten werden niet ingezameld. Gezien de beperkte bodemingreep van de werkzaamheden konden de aangetroffen structuren in situ bewaard blijven. Het aangetroffen graf werd dan ook opgevuld en terug gedicht, en het muurwerk bleef eveneens verder onaangeroerd in de bodem bewaard.

Auteurs: Lannoy, Branco
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: https://id.erfgoed.net/dossiers/7380
Type: toevalsvondst (archeologieportaal)
Datum:

Bron: Lannoy B. & Wittebroodt J. 2023: Sint-Amandsstraat 11 (Brugge, West-Vlaanderen). Eindverslag van een toevalsvondst, Onderzoeksrapporten agentschap Onroerend Erfgoed 297, Brussel.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Sint-Amandsstraat (Brugge)
Bij infrastructuurwerken werd een beschilderde grafkelder binnen de funderingen van de Sint-Amandskapel ontdekt. In de grafkelder was de inhumatie nog zichtbaar, eveneens restanten van de houten kist en het ijzeren kistbeslag.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Toevalsvondst Sint-Amandsstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1073233 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.