Gebeurtenis

Proefsleuven Ruggeveldstraat

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites
ID
1073183
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1073183

Beschrijving

Er werden in totaal 5 parallelle noordoost-zuidwest georiënteerde proefsleuven uitgegraven. Aanvullend werden nog 7 proefputten aangelegd in de verharde zones (parking en fabrieksgebouw). Hier werden enkel proefputten aangelegd aangezien de verstoringsgraad (grof steenpuin tot grote diepte) hier zeer hoog bleek te zijn. Er werden enkele kijkvensters en volgsleuven aangelegd om de schijnbare afwezigheid van sporen na te gaan, alsook om de verstoringsgraad te controleren. In totaal werd ca. 460m² onderzocht door middel van proefsleuven en ca. 95m² door middel van kijkvensters en proefputten. De vooropgestelde dekkingsgraad van 12,5% werd hiermee niet behaald, maar desondanks kon een goede inschatting gemaakt worden van het archeologisch potentieel dat duidelijk negatief bleek te zijn. Er werden geen vondsten aangetroffen. Er werden geen stalen genomen. In totaal werden 4 referentieprofielen geplaatst, verspreid over het gehele terrein. Deze tonen een sterk variërende bodem aan waarbij enerzijds sprake is van sterke en diepgaande verstoringen en anderzijds verstoorde lagen tot net boven het archeologische vlakniveau. In sommige gevallen werd zeer plaatselijk een oude cultuurlaag vastgesteld. De proefsleuven werden aangelegd op één archeologisch niveau, namelijk de C-horizont, indien deze nog aanwezig was. Deze bevond zich ca. 120 tot 150cm onder het huidige maaiveldniveau. De C-horizont bevindt zich in het noorden op ca. +6,8m TAW, in het oosten op ca. +7,4m TAW, in het zuiden op ca. +7,4m TAW en in het westen op ca. +7,0m TAW. 

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Acke & Bracke bvba

Bronnen

Bron: ACKE B., BRACKE M. & FONTEYN P. 2020: Nota Wijnegem Ruggeveldstraat. Verslag van de resultaten, Moerbeke-Waas.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Ruggeveldstraat (Wijnegem)
Naar aanleiding van de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor de sloop van bestaande gebouwen en nieuwe werken met bodemingreep, werd het plangebied onderworpen aan een proefsleuvenonderzoek na de sloop van de bestaande bebouwing. Dit onderzoek leverde geen relevante archeologische sporen op.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Proefsleuven Ruggeveldstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1073183 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.