Gebeurtenis

Evaluatie verdwenen houtig erfgoed

typologisch-thematisch onderzoek, evaluerend onderzoek
ID
1072389
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1072389

Beschrijving

Bij de opmaak van de beschermingsdatabank (2013-2016) bleek op basis van desktoponderzoek dat van een aantal beschermde bomen de bewaarde toestand in vraag gesteld kan worden. Mogelijk werden de gekapt, al dan niet ten gevolge van slecht beheer (verslechtering van de standplaats, verkeerd snoeien, bemaling...), of verdwenen ze te gevolge van een calamiteit (storm, bliksem,...), of een combinatie van factoren.

De bedoeling van het project is dit type “verdwenen” erfgoed op te sporen en de huidige toestand te evalueren. Op basis van deze evaluatie wordt een beslissing genomen over het al dan niet behoud van de bescherming van het erfgoedobject. Een mogelijke uitkomst is het opheffen van de bescherming. Het behoud van de bescherming kan ook een conclusie zijn, waarbij wordt ingezet op een herstel door heraanplant. Dit gebeurt door de eigenaar te stimuleren om een nieuwe boom op dezelfde locatie aan te planten, als de context nog toekomstpotentie heeft en de erfgoedwaarde op die manier in stand kan worden gehouden.

Lees ook het onderzoeksrapport 'Beschermd, beschadigd, verdwenen. Onderzoek en evaluatie van ernstig aangetast en verdwenen beschermd erfgoed'

Auteurs: Verboven, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

Is deel van

Evaluatie verdwenen en aangetast erfgoed

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Marktplaats 12 (Lichtervelde)
De grote zwarte notelaar centraal in de tuin van de brouwerswoning van de voormalige brouwerij Sint-Michiel werd in 1999 na een blikseminslag geveld. De boom was een beeldbepalend groene baken in de omgeving van het marktplein.


Kerkenbos (Mechelen)
De opgaande beuk op de hoek van de Rubensstraat en Kerkenbos te Muizen (Mechelen) was een imposante hoekboom.


Torhoutstraat 5 (Kortemark)
De opgaande beuk, bevindt zich in de tuin van een notariswoning.

Bekijk gerelateerde aanduidingsobjecten

Klein Park, Stationsstraat (Bierbeek)
Deze bescherming als cultuurhistorisch landschap betreft de bomenrij van 32 rode beuken. Deze bescherming werd op 16 november 2022 opgeheven.


Kloosterstraat (Bilzen)
Het tuinprieeltje was samen met de nabijgelegen beuk beschermd als monument. De bescherming als monument van de beuk werd op 16 november 2022 opgeheven, en de bescherming als monument van het tuinprieeltje werd op 16 november 2022 gewijzigd.


Kerkenbos (Mechelen)
Deze bescherming betreft de beuk op de hoek van de Rubensstraat en Kerkenbos te Muizen (Mechelen). De boom werd geveld. De bescherming werd op 16 november 2022 opgeheven.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Evaluatie verdwenen houtig erfgoed [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1072389 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.