Gebeurtenis

Evaluatie van het beschermde bestand 2020-2024

evaluerend onderzoek, typologisch-thematisch onderzoek
ID
1072319
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1072319

Beschrijving

Project

De lijst van beschermde landschappen en monumenten (ook wel het beschermd bestand genoemd) is sinds de jaren 1930 gestaag gegroeid. Maar het beschermingsbeleid in Vlaanderen is niet overal op eenzelfde wijze doorgevoerd: zowel geografisch, als over de jaren heen en qua methode stellen we verschillen vast. Bovendien heeft niet elk beschermd goed de tand des tijds even goed doorstaan, maar is het vandaag vaak nog altijd beschermd.

Daarom vroeg de minister bevoegd voor onroerend erfgoed aan het agentschap om het huidige beschermd bestand te evalueren op basis van hedendaagse inzichten over erfgoedwaarden. Met de evaluatie willen we komen tot een weloverwogen, representatieve en evenwichtige staalkaart van het onroerend erfgoed die getuigt van het leven in Vlaanderen.

Aanpak

In april 2020 startten we de evaluatie van het beschermde erfgoed aan de hand van twee pilootprojecten:

Daarnaast onderzochten we het beschermde archeologische patrimonium en analyseerden we het beschermde bouwkundig erfgoed in functie van toekomstige typologische pakketten.

Het pilootproject over windmolens toont aan dat de gehanteerde methode werkt. We onderzochten één typologie – de windmolens - over heel Vlaanderen. Bestaande beschermingen werden op basis van diverse selectiecriteria tegenover elkaar afgewogen. We betrokken ook verschillende belangengroepen bij het onderzoek. Maar hoewel het onderzoek de nodige resultaten opleverde, bleek het een heel tijds- en arbeidsintensief traject.

Om te voldoen aan de maatschappelijke vraag om op korte termijn door het volledige pakketpakket beschermd erfgoed te gaan, stelden we onze methode bij. Van juli 2021 tot eind 2022 werkten we daarom aan een snelle screening: we gingen op zoek naar die beschermingen die vandaag overduidelijk niet meer aan de hedendaagse selectiecriteria voor bescherming voldoen.

Een evaluatie van de beschermde vaartuigen wordt in 2023 opgestart.

Resultaat

In 2022 werden op basis van de projecten over het verdwenen en aangetast erfgoed en de windmolens 55 opheffings- en wijzigingsdossiers in procedure gebracht. In 2023 worden 126 opheffingen en aanpassingen van beschermingen opgestart.

Auteurs: Depuydt, Katrijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

Omvat

Evaluatie van beschermingsbesluiten met een archeologische waarde

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen

Evaluatie verdwenen en aangetast erfgoed

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen

Evaluatie windmolens

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen

Snelle screening van het beschermde bestand

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Roosbloemstraat (Oosterzele)
De Roosbloemmolen is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier uit 1884.


Kouterbaan 17 (Opwijk)
De molen van der Straeten, gebouwd in 1848, is een bewaarde molenromp die teruggaat op een korenmolen, van het type bovenkruier, stenen grondzeiler. Aan de molen paalt een vroeg-20ste-eeuwse bakstenen, waaiervormige aanbouw, in functie van een mechanische maalderij.


Pittemsestraat 62 (Ardooie)
De Rijsselendemolen is een bakstenen bergmolen met de functie van korenwindmolen, opgericht in 1855 met recuperatiematerialen van de 18de-eeuwse houten staakmolen op dezelfde locatie. Ten noordwesten van de molen staat een houten poortgebouwtje onder zadeldakje, gereconstrueerd met recuperatiematerialen van elders. Ten zuidwesten van de molen bevindt zich een vakwerkbouwsel, naar verluidt gereconstrueerd met recuperatiematerialen van een ontmantelde wagenschuur uit Hondschoote.

Bekijk gerelateerde aanduidingsobjecten

Begijnhof (Overijse)
De omgeving van de begijnhofkapel was beschermd als cultuurhistorisch landschap. Deze bescherming werd op 16 november 2022 opgeheven.


Dorpsplein 10 (Tervuren)
De voormalige 18de-eeuwse afspanning In ’t Canon te Vossem, was beschermd als monument.


Guffenslaan 34 (Hasselt)
De tuin van het burgerhuis De Engelkes te Hasselt, is beschermd als stadsgezicht.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Evaluatie van het beschermde bestand 2020-2024 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1072319 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.