Gebeurtenis

Toevalsvondst Parochiekerk Sint-Rumoldus

toevalsvondsten
ID
1072311
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1072311

Beschrijving

Bij rioleringswerken ten zuiden van de inkom van de Sint-Rumolduskerk werden bij het uitgraven van een werkput voor een septische put enkele menselijke botfragmenten aangetroffen. De vinder meldde de vondst aan het agentschap Onroerend Erfgoed. Op 5 juni ging een archeoloog, nadat de politie ter plaatse was geweest, poolshoogte nemen. Het bleek inderdaad om menselijke resten te gaan die verspreid lagen. Er werd besloten om de volledige kuil voor de septische put op te schonen zodat we een beter zicht kregen op wat er zich juist in de bodem bevond.

Bij de terreinevaluatie werd opgemerkt dat een recente verstoring van een afvoerbuis dwars door de werkput liep. De rest van de werkput vertoonde een donkerbruine, homogene laag vermengd met mortel-, baksteen- en botfragmenten. Verder waren in de kleine werkput geen duidelijke aflijningen van kuilen of graf zichtbaar. Hier en daar werden wel botfragmenten opgeraapt.

De aannemer werd gevraagd het menselijk botmateriaal dat bij de verdere beperkte verdere uitgraving tevoorschijn zouden komen in te zamelen. De skeletresten werden aan de gemeente terug bezorgd. De gemeente en de kerkfabriek zorgen ervoor dat alles herbegraven wordt.

Auteurs: Vynckier, Geert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: https://id.erfgoed.net/dossiers/4622
Type: toevalsvondst (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

E. Fuerisonplaats (Steenokkerzeel)
De huidige Sint-Rumolduskerk van Steenokkerzeel is een neogotisch gebouw dat dateert uit 1860.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Toevalsvondst Parochiekerk Sint-Rumoldus [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1072311 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.