Gebeurtenis

Opgraving Kasterlee Tielen Kemelbeekstraat

archeologische opgravingen
ID
1072071
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1072071

Beschrijving

De advieszone voor verder onderzoek omvatte het noordoostelijke gedeelte van het plangebied en had een oppervlakte van ca. 1780m². Gezien de sterke clustering van deze sporen – voornamelijk in sleuf 2 – en de zeer hoge verstoringsgraad in de zuidwestelijke en centrale delen van het terrein, werd de advieszone voor verder onderzoek gelimiteerd tot de noordoostelijke terreinhelft.

Het onderzoek werd uitgevoerd conform de Code van Goede Praktijk. Aangezien alle metingen gebeurden met een GPS-aangestuurd systeem met precisie van 1cm, werd voorafgaand het veldwerk geen hoofdmeetsysteem aangelegd. De teelaarde, het aangelegde vlak, de sporen en de storten werden onderzocht met een metaaldetector van het type XP Deus, dit leverde één relevante archeologische vondst op. De opgravingszone werd in 1 werkput aangelegd. Het archeologisch vlak werd opgeschoond. Alle sporen kregen een uniek nummer, werden beschreven en geregistreerd via foto’s en opmetingen. De grondsporen werden geregistreerd, gecoupeerd en onderzocht. De foto’s werden genomen met een camera van het merk Nikon Coolpix W300. Er werden tijdens het onderzoek 14 inventarisnummers uitgedeeld aan vondstmateriaal (inv. 1 t.e.m. 14). Daarnaast werden nog 7 inventarisnummers uitgedeeld aan stalen (inv. 1 t.e.m. 20), waaronder houtskoolmonsters (n=4) en grondstalen (n=3). Er werden twee profielen geplaatst om de bodemopbouw te omschrijven.

Het archeologische vlak werd aangelegd op één archeologisch niveau, meer bepaald op het niveau van de C-horizont. De C-horizont bevond zich op ca. 40 tot 60cm onder het huidige maaiveldniveau.

Bron: Acke B., Bracke M., Fonteyn P. & Wyns G. 2019: Eindverslag Tielen Kemelbeekstraat. Verslag van Resultaten. Moerbeke-waas: Acke & Bracke bvba.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Acke & Bracke bvba

Bronnen

Bron: Acke B., Bracke M., Fonteyn P. & Wyns G. 2019: Eindverslag Tielen Kemelbeekstraat. Verslag van Resultaten. Moerbeke-waas: Acke & Bracke bvba.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:
Toelichting: https://loket.onroerenderfgoed.be/archeologie/rapporten/eindverslagen/606


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Kemelbeekstraat (Kasterlee)
De oudste sporen die op het terrein werden teruggevonden gaan terug tot in de 16de-17de eeuw. In deze periode was binnen de grenzen van het projectgebied een deel van een landelijke nederzetting aanwezig. Na het verlaten van de bewoningssite werden watervoerende structuren uitgegraven in de vorm van een gracht.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Kasterlee Tielen Kemelbeekstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1072071 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.