Gebeurtenis

Izegem 't Pandje

fysisch-antropologisch onderzoek, archeologische opgravingen
ID
1072061
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1072061

Beschrijving

Er werden in totaal drie werkputten aangelegd, waarvan twee langgerekte in het oostelijke deel van het terrein en één bredere, maar kortere in het westelijke deel van het terrein. Er werd aangevangen met het project in de meest oostelijke werkput, aangezien daar een werfrijweg zou komen zodra het archeologisch onderzoek was afgerond. Om veiligheids- en stabiliteitsredenen werd er langs de muur van het aangrenzende perceel een stabiliteitsbuffer gelaten van 1m. Hetzelfde geldt voor de muur en de omheiningen aan de rand van de perceelsgrenzen van het onderzochte gebied. In functie van efficiënt grondverzet werd vervolgens werkput 3 aangelegd, zodat deze na registratie aansluitend gedicht kon worden en de grond van werkput 2 daar gestockeerd kon worden.

Werkput 1, 2 en 3 hebben respectievelijk een oppervlakte van 388, 716 en 428m². Het onderzochte gebied is in totaal 1532m² 

Voor de brandrestengraven werd volgende onderzoeks- en registratiemethode gehanteerd: het spoor werd geregistreerd en gefotografeerd in vlak, over de lengteas werd een coupe gezet, waarbij geleidelijk aan werd verdiept tot op een volgend niveau, waarop het wederom geregistreerd en gefotografeerd werd. Vervolgens werd de tweede helft ook tot op dit niveau gelijk gebracht, gevolgd door registratie en het nemen van foto’s. Dit werd verschillende malen herhaald (het aantal keer afhankelijk van het verloop van het brandrestengraf), tot op de onderkant van het graf. Op deze manier werd er rekening gehouden met een eventueel aanwezige urne en de oriëntatie van het graf en kon op die manier alsnog een juist profiel van het graf verkregen worden. De vulling van de brandrestengraven werd ingezameld in bulkemmers per geregistreerd niveau en onderverdeeld in een eerste en tweede helft. Bij eventuele aanwezigheid van een urne werd deze verpakt in zwarte plastic folie, waarna deze voorzichtig met vulling werd gelicht.

Bron: Pepermans J. 2019: Archeologische opgraving. Eindrapport. Izegem ’t Pandje (prov. West-Vlaanderen). Ingelmunster Monument Vandekerckhove nv.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: MONUMENT - VANDEKERCKHOVE

Bronnen

Bron: Pepermans J. 2019: Archeologische opgraving. Eindrapport. Izegem ’t Pandje (prov. West-Vlaanderen). Ingelmunster Monument Vandekerckhove nv.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:
Toelichting: https://loket.onroerenderfgoed.be/archeologie/rapporten/eindverslagen/592


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Mentenhoekstraat (Izegem)
Er werden slechts twee sporen aangetroffen die ouder gedateerd worden dan de late ijzertijd. Er werden drie brandrestengraven opgegraven uit de periode van de late ijzertijd – vroeg-Romeinse periode. Van de geregistreerde sporen konden er drie grachten gedateerd worden in de late middeleeuwen. De meeste sporen zijn te dateren in de nieuwste tijd. Er werd één kuil aangetroffen met mogelijks depositiemateriaal van het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Izegem 't Pandje [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1072061 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.