Gebeurtenis

Opgraving inkomgebouw Bellewaerde

archeologische opgravingen
ID
1072026
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1072026

Beschrijving

Op basis van de historische luchtfoto’s werd de aanwezigheid van twee Britse tanks ter hoogte van het projectgebied opgemerkt. De locatie van beide tanks werd via het georefereren van de desbetreffende luchtbeelden bekomen en uitgetekend in een GIS-programma. Rondom deze locaties werd een bufferzone van 10 meter geadviseerd om te peilen naar de aanwezigheid en conservatiegraad van dit potentieel oorlogserfgoed.

Van de 460 m² die initieel geadviseerd werd voor opgraving, werd slechts 250 m² opgegraven. Bij aanvang van het onderzoek werd immers snel duidelijk dat door aanwezigheid van verschillende semi- tot permanente obstakels, het voorgenomen opgravingsvlak niet in zijn volledigheid aangelegd zou kunnen worden. Dit zou namelijk de toegang tot het park bemoeilijken. Zo bevond zich op het noordelijke deel van het plangebied een permanente tent die gebruikt werd voor evenementen. In het westen werd het plangebied oversneden door een dienstweg in steenslag en in het zuiden en zuidoosten situeerde zich respectievelijk een verharde zone en de toegangspoort tot het park.

Om de toegang tot het park zo weinig mogelijk te verhinderen, werd er beslist om eerst de exacte locatie van de gestrande tanks te onderzoeken. Indien er op deze specifieke locaties duidelijke aanwijzingen voor de aanwezigheid van de tanks of andere relevante oorlogsrelicten werden aangetroffen, werden ook de zones in het oosten, het westen en het noorden van het plangebied vrijgelegd. Indien er op de locaties van de tanks geen duidelijke aanwijzingen werden aangetroffen, werden de perifere zones niet verder onderzocht. Door afwezigheid van relevante archeologische relicten ter hoogte van de verwachte tanks, werd beslist om het projectgebied slechts gedeeltelijk open te leggen en op die manier de toegang tot het park te verzekeren. Er werd echter wel rekening gehouden met een bufferzone van minstens 2 meter rondom de verwachte locaties van de tanks.

Er werd één werkput aangelegd, met over het grootste deel van de werkput slechts één opgravingsvlak. Enkel in de zuidwestelijke hoek werd op een klein oppervlak een tweede opgravingsvlak aangelegd.

Bron: Vermeulen B. 2019: Nieuw inkomgebouw Bellewaerde - Zonnebeke. Eindverslag – 2018J148, RAAP België - Rapport 353. Eke: RAAP België bvba.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Raap België bvba

Bronnen

Bron: VERMEULEN B. 2019: Nieuw inkomgebouw Bellewaerde - Zonnebeke. Eindverslag – 2018J148, RAAP België - Rapport 353. Eke: RAAP België bvba.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Kasteeldreef (Zonnebeke)
De opgraving bracht de aanwezigheid van een oorlogsniveau in de bodem aan het licht, al werd er slechts een kleine hoeveelheid aan archeologische grondsporen aangetroffen.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving inkomgebouw Bellewaerde [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1072026 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.