Gebeurtenis

Opgraving Haesendonckstraat II

palynologisch onderzoek, anthracologisch onderzoek, radiokoolstofdatering, archeozoölogisch onderzoek, archeologische opgravingen
ID
1072009
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1072009

Beschrijving

De bovengrond van de opgravingsvlakken werd verder verwijderd tot op het archeologisch leesbare niveau, bepaald door de leidinggevende archeoloog. Het onderzoeksterrein werd opgedeeld in vier werkputten. Alle werkputten, sporen en een aantal representatieve profielen werden fotografisch vastgelegd. Vervolgens werden alle vlakken, profielen, sporen en aanlegvondsten topografisch ingemeten en werden de sporen en profielen beschreven, waarna de sporen werden gecoupeerd, ingetekend en gefotografeerd.

Door middel van een vlakgraving werd een oppervlakte opengelegd van 3.475 m². Dit is 83,94% van de te onderzoeken zone. Een aantal zones binnen het onderzoeksgebied konden niet onderzocht worden door de aanwezigheid van bomen waarvoor nog geen rooivergunning aangevraagd werd. Het gaat om de noordwestelijke, de zuidoostelijke, de zuidwestelijke en de centrale zone van het onderzoeksgebied. Een kleine zone in het zuiden van het terrein wordt ingenomen door een serre en de zone in het oosten wordt gebruikt als weg, die een verbinding maakt tussen een achtertuin en de erachter gelegen velden.

Bron: Coremans L. 2019: Eindverslag archeologische opgraving. Houtem (Vilvoorde) - Haesendonckstraat, Rapporten All-Archeo bvba 697. Bornem: All-Archeo bvba.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: All-Archeo bv

Bronnen

Bron: COREMANS L. 2019: Eindverslag archeologische opgraving. Houtem (Vilvoorde) - Haesendonckstraat, Rapporten All-Archeo bvba 697. Bornem: All-Archeo bvba.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Haesendonckstraat (Vilvoorde)
Behalve de houtskoolrijke kuilen uit het vooronderzoek werden bij de opgraving nog sporen aangetroffen met een uitgeloogde vulling. Op basis van het aangetroffen vondstmateriaal en 14C-datering worden ze toegewezen aan de vroege ijzertijd. De sporen omvatten paalsporen, kuilen en een greppel.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Haesendonckstraat II [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1072009 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.