Gebeurtenis

Opgraving Merelbeke Lembergsesteenweg

archeologische opgravingen
ID
1071991
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1071991

Beschrijving

Naar aanleiding van het proefsleuvenonderzoek werd een vlakdekkend archeologisch onderzoek vereist bevonden voor de maximale exploitatie van de potentieel aanwezige kenniswinst. Er werd geen complexe verticale stratigrafie verwacht noch aangetroffen.

Voor de uitvoering van het vlakdekkend onderzoek werd gewerkt met twee aangrenzende werkputten. De westelijke werkput werd eerst onderzocht vanwege de aanwezigheid van een mogelijke waterput in het proefsleuvenonderzoek. Het afgraven gebeurde in twee fasen. In een eerste fase werd de teeltaarde verwijderd en buiten het projectgebied gestockeerd. In een tweede fase werd het niveau verder verdiept tot op het archeologisch niveau dat manueel verder werd opgeschaafd. De diepte van het archeologisch niveau werd bepaald door de veldwerkleider op basis van de bodemkundige stratigrafie en zichtbaarheid van de archeologische sporen.

 

Bron: De Brant R. 2019: Merelbeke Lembergsesteenweg (Merelbeke, Oost-Vlaanderen). Rapportering opgraving. Eindverslag. Verslag van resultaten. Sint-Michiels-Brugge: Ruben Willaert bvba.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Ruben Willaert nv

Bronnen

Bron: De Brant R. 2019: Merelbeke Lembergsesteenweg (Merelbeke, Oost-Vlaanderen). Rapportering opgraving. Eindverslag. Verslag van resultaten. Sint-Michiels-Brugge: Ruben Willaert bvba.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:
Toelichting: https://loket.onroerenderfgoed.be/archeologie/rapporten/eindverslagen/443


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Lembergsesteenweg (Merelbeke)
De aangetroffen sporen zijn eerder te interpreteren als landindeling, perceelsafbakening, drainage en enkele (water)kuilen, diepere grachtdelen, die hiermee gelinkt zijn. Er is dus eerder sprake van agrarische off-site fenomenen. Deze lijken zich voornamelijk in de late middeleeuwen te situeren in de overgang naar de nieuwe tijd (15de-16de eeuw). Het aangetroffen vondstenmateriaal betreft voornamelijk aardewerk en is eerder beperkt in aantal. Voor de Romeinse periode en de 12de-13de eeuw gaat het om vrij kleine aardewerkfragmenten waarvan vermoed wordt dat ze afkomstig zijn van buiten het projectgebied. Mogelijk werden ze met bemestingsmateriaal aangevoerd van een nabij erf of nederzetting. Voor de 15de-16de eeuw gaat het opvallend om grotere en beter bewaarde aardewerkfragmenten die in de grachten en greppels werden gedumpt


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Merelbeke Lembergsesteenweg [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1071991 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.