Gebeurtenis

Opgraving Herentals Geelseweg 9

radiokoolstofdatering, archeologische opgravingen
ID
1071985
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1071985

Beschrijving

Naar aanleiding van de geplande bouw van een magazijnencomplex werd een archeologisch onderzoek uitgevoerd aan de Geelseweg in Herentals. Op basis van de verzamelde informatie werd een opgraving aanbevolen centraal op het terrein met een oppervlakte van 1600 m2. Het terrein werd opgedeeld in twee gelijke werkputten om een efficiënt grondverzet te garanderen. De structuur die werd aangetroffen tijdens het vooronderzoek bevond zich volledig in werkput WP1, zodat alle sporen die tot de structuur behoren gelijktijdig konden worden onderzocht. Het opgravingsvlak werd omwille van de afwezigheid van relevante sporen aangelegd onder het akkerdek. Verspreid over het onderzoeksgebied werden in totaal 19 profielkolommen aangelegd en geregistreerd. Bijzondere aandacht ging uit naar vondsten die aangewend kunnen worden voor natuurwetenschappelijke datering, zoals 14C-datering op organische materialen als houtskool of bot die zich in situ bevinden. Van de structuren ST1 en ST2 werden meerdere monsters genomen. Er werden geen natte contexten aangetroffen waarin pollen of niet gecarboniseerde macroscopische organische resten bewaard bleven. Er konden daardoor geen pollen- of bulkmonsters worden ingezameld met het oog op het beantwoorden van de onderzoeksvragen in verband met de reconstructie van het landschap.

Auteurs: Arckens, Marleen; De Beenhouwer, Jan
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Fodio bvba

Bronnen

Bron: De Beenhouwer J. & Arckens M. 2019: Op de rand van de depressie. Wonen in een schuur in de vroege ijzertijd. Eindverslag van een opgraving aan de Geelseweg 9 in Herentals, Fodio Rapport 36. Wijnegem: Fodio.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Geelseweg 9 (Herentals)
De aangetroffen structuren vormen een kleine landelijke nederzetting uit de ijzertijd.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Herentals Geelseweg 9 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1071985 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.