Gebeurtenis

Begeleiding Kleine Nete te Geel

archeologische opgravingen
ID
1071979
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1071979

Beschrijving

Naar aanleiding van de inrichting van een overstromingsgebied werd in januari 2019 een archeologische begeleiding uitgevoerd voor het plangebied aan de Kleine Nete in Geel.

De begeleiding volgde op een eerder uitgevoerd bureauonderzoek, landschappelijk bodemonderzoek, verkennend booronderzoek en proefsleuvenonderzoek. Tijdens het opstellen van de Nota na het proefsleuvenonderzoek werd het volledige plangebied, dat ook van toepassing was voor het proefsleuvenonderzoek, geselecteerd als zone voor archeologische begeleiding. Deze zone bevindt zich ten zuiden van de Kleine Nete en ten oosten van de N19g. Het terrein was voorafgaand aan de archeologische begeleiding in gebruik als bosgebied.

Tijdens het veldwerk bleek duidelijk dat het programma van maatregelen onmogelijk uit te voeren was door de grote wateroverlast. Daarnaast bleek ook dat in de 18e eeuw de oude meander is verbreed en uitgebaggerd om de bevaarbaarheid te bevorderen. Hierdoor is de kans zeer klein om nog archeologische resten terug te vinden.

Auteurs: Jennes, Niels
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: VLAAMS ERFGOED CENTRUM bvba (VEC)

Bronnen

Bron: Jennes N. 2019: Een historische meander onderzocht. Een archeologische begeleiding bij het herstel van de dijk langs de Kleine Nete, Geel (Deelgebied 1), VEC Rapport 87. Geel: Vlaams Erfgoed Centrum bvba.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Geel (Geel)
De archeologische begeleiding vormde de laatste fase van het archeologisch onderzoek binnen het plangebied. Tijdens het veldwerk bleek duidelijk dat het programma van maatregelen onmogelijk was om uit te voeren door de grote wateroverlast.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Begeleiding Kleine Nete te Geel [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1071979 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.