Gebeurtenis

Opgraving Hemelingenstraat 36-38

archeologische opgravingen
ID
1071974
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1071974

Beschrijving

Voor het volledige onderzoeksgebied gold dat het verwijderen van de kelders onder begeleiding van een archeoloog gebeurde. Deze zag erop toe dat hierbij niet over de opengelegde vlakken gereden werd. De kelder bleek uiteindelijk nog deels onder de stoep door te lopen. De exacte oppervlakte hiervan kon dus niet bepaald worden. De uiteindelijk uitgegraven oppervlakte was ca. 64 m². De onderzijde van de vloerplaat van de afgebroken kelder was gelegen op 102,5 m TAW of ca. 3 m onder het maaiveld. Na het verwijderen van deze vloerplaat bleek dat een gedeelte van het vlak nog verstoord was. Gezien de maximale diepte van de nieuwbouw slechts tot op deze diepte (ca. 102,5 m TAW) zou worden aangelegd, kon er maar één archeologisch vlak aangelegd worden en werden er geen diepere sporen opgegraven.

Na afbraak van de bestaande kelder bleek ook enkel het zuidwestprofiel nuttig te zijn voor registratie. Aan de straatzijde werd de oude keldermuur bewaard. Gezien deze zich buiten de nieuwbouw bevond, kond deze niet verwijderd worden ter stabiliteit van het bovenliggend trottoir en de Hemelingenstraat. Aan de noordwest- en zuidoostzijde bleef de kelderfundering van de aangrenzende gebouwen zichtbaar. Gezien de historische waarde van de keldermuren in het kader van de jongere geschiedenis van Tongeren.

De opgraving bestond uit het opschonen en registreren van het vlak onder de voormalige keldervloer, en het goed leesbare zuidwestprofiel dat achter de weggebroken keldermuur kon worden aangelegd. Beiden werden handmatig opgeschoond, fotografisch geregistreerd. Het profiel werd handmatig ingetekend en beschreven samen met de aardkundige.

De put en de sporen in het vlak werden ingemeten door middel van een Leica GPS, met de planimetrie in Lambert coördinaten (ESPG:31370), altimetrie ten opzichte van de Tweede Algemene Waterpassing. De aanleg van de werkzone gebeurde door een graafmachine van 21 ton met een platte graafbak. De veldarcheologen waren voorzien van het gebruikelijk handgerief om een kwalitatief en een correct archeologisch onderzoek uit te voeren, m.n. schoppen, truwelen en borstels voor het manueel graaf- en opschoonwerk. Voor de registratie van profielen, sporen en vondsten was het veldteam voorzien van een Nikon D3200 fotocamera, schaallat, bodemlint, noordpijl en fotobord voorzien van correcte informatie. De analoge registratie werd op het terrein uitgevoerd.

De GPS opmetingen werden uitgelezen in AutoCAD. De gegevens werden verwerkt om de gevraagde plannen op te leveren. De profieltekening werden gedurende de verwerking gedigitaliseerd in AutoCAD. Er werd tevens een tekeningen – en plannenlijst een fotolijst, sporenlijsten vondstenlijst opgesteld. GIS bestanden werden opgemaakt in QGis. Een terreindoorsnede en variatie in de aardkundige opbouw van het onderzochte gebied werden niet apart opgesteld gezien de afwezigheid van variatie. Het profiel werd toegevoegd in de databank die door Databank Ondergrond Vlaanderen (DOV) ter beschikking werd gesteld. Deze databank werd ook aan de dienst DOV aangeleverd, samen met profielfoto in rasterformaat die in deze rapportering is opgenomen.

Gezien het verplaatste witte tertiaire zand, dat in deze regio van Tongeren gekend is voor de aanwezigheid van prehistorische vondsten, werd aangetroffen, werd hier een staal van genomen. Bijkomend werd ook een jongere zandlaag aangetroffen die prehistorische vondsten bevatte. Ook hier werd een monster van genomen. Verder werd er nog een natuurwetenschappelijke staalname gedaan met het oog op eventueel verder onderzoek: één sequentie van 11 micromorfologische stalen verticaal gespreid over de zwarte laag. Een stalenlijst werd daarom toegevoegd aan de vondstenlijst. In totaal werden er 53 vondsten (incl. stalen) en 54 sporen aangetroffen.

Bron: Reygel P. 2019: Eindverslag. De opgraving aan de Hemelingenstraat te Tongeren, ARON rapport 615. Tongeren: ARON bvba.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ARON bvba

Bronnen

Bron: REYGEL P. 2019: Eindverslag. De opgraving aan de Hemelingenstraat te Tongeren, ARON rapport 615. Tongeren: ARON bvba.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Relaties

Heeft als voorganger


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Hemelingenstraat 36-38 (Tongeren)
Naar aanleiding van de bouw van een appartementsblok met bijhorende gemeenschappelijke tuin en ondergrondse parkeerplaats vond een archeologisch vooronderzoek en een archeologische opgraving plaats.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Hemelingenstraat 36-38 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1071974 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.