Gebeurtenis

Opgraving en werfbegeleiding Turnhout Begijnhof

controle van werken, archeologische opgravingen
ID
1071969
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1071969

Beschrijving

Naar aanleiding van de heraanleg van het binnenplein van het begijnhof van Turnhout in opdracht van OCMW Turnhout werd een archeologisch onderzoek uitgevoerd. De ingreep omvatte de vernieuwing van het rioleringsnetwerk aan de rand van deze binnenruimte, een gedeeltelijk herstel van nutsleidingen en een vernieuwing van het wegdek.

De opgraving richtte zich op de locatie van de rioleringen. Bij de aanleg van deze rioleringen (twee parallelle tracés, een leiding met 70 cm diameter en een leiding met 0,25 cm diameter) werd in een ca. 2,50 m tot 3,00 m brede zone het archeologisch relevante bodemarchief vernietigd. De diepte van de verstoringen reikt tot 2,50 m onder het maaiveld. Uit het vooronderzoek bleek dat de funderingsresten van de oude begijnhofkerk vrijwel meteen onder de huidige kasseibestrating op ca. 0,30 m onder het maaiveld bewaard zijn gebleven. Het niveau van de moederbodem werd tijdens het vooronderzoek vastgesteld op ca. 1,10 m onder het maaiveld, de archeologische opgraving diende tot op het niveau van de moederbodem te worden uitgevoerd. Concreet volgde de opgravingszone een lijntracé met een lengte van 135 m en een breedte van 2,50 m tot 3,00 m. De totale oppervlakte van de opgraving bedroeg circa 310 m².

De werfbegeleiding richtte zich op de zones waar de bestrating en de voetpaden werden heraangelegd. Binnen deze zone was de bodemingreep eerder beperkt in diepte. Het lag echter wel binnen de verwachting dat waardevol archeologisch erfgoed getroffen zou worden. De precieze omvang (diepte) van de geplande werken was afhankelijk van de terreinomstandigheden. Deze werd tijdens de uitvoer van werken bepaald door de uitvoerder. Een deel van de werfbegeleiding richtte zich op een zone waar enkele beschermde bomen aanwezig zijn. Er werden dan ook maatregelen genomen tijdens de civiele werkzaamheden ter bescherming van deze bomen en tijdens het archeologische vervolgonderzoek. Concreet omvatte de werfbegeleiding een zone van ca. 665 m². Graafwerken die minder dan 10 cm in de bodem doordringen, werden niet opgenomen voor de werfbegeleiding.

Auteurs: Terryn, Ben
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: BAAC Vlaanderen bvba

Bronnen

Bron: Terryn B. 2019: Eindverslag Turnhout, Begijnhof, BAAC Vlaanderen Archeologierapport 1054. Gent: BAAC Vlaanderen bvba.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Begijnhof (Turnhout)
Het archeologische onderzoek in het oostelijke deel van het begijnhof van Turnhout, op een onderzoeksterrein van ongeveer 1200m², leverde enkele interessante sporen op die licht werpen op de ontwikkelingsgeschiedenis van het begijnhof.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving en werfbegeleiding Turnhout Begijnhof [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1071969 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.