Gebeurtenis

Opgraving Boekenberglei

archeologische opgravingen
ID
1071963
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1071963

Beschrijving

De aanleiding tot dit onderzoek was de bouw van een stedelijke basisschool in opdracht van AG Stedelijk Onderwijs. Hierbij kwam het 16de-eeuwse Lanteernhof aan het licht. Het onderzoeksgebied bestond uit twee zones met een totale oppervlakte van 1.991,73 m², waarvan de begrenzing bepaald werd op basis van de Atlas der Buurtwegen en de onderzoeksresultaten uit het vooronderzoek.

In eerste instantie werd de oostelijke zone van werkput 1 (binnen de ommuring) aangelegd. Vervolgens de zone ter hoogte van de noordelijke gracht. Daarna werd werkput 2 aangelegd ter hoogte van de centrale toegangspoort en de westelijke gracht, die in het noordwesten aansloot op de noordelijke gracht. In deze werkput werd ter hoogte van de gracht een put getrapt aangelegd tot op 3 m diepte, waarbij tevens een coupe langs de westelijke buitenmuur werd gezet. Later werd er een bijkomende sondering tot op ca. 3 m onder het maaiveld uitgevoerd ter hoogte van de noordelijke halfronde zuil langs de voormalige toegangspoort. Ten slotte werd het vlak binnen de contouren van het gebouw (werkput 1) verder aangelegd.
Werkput 1 werd aangelegd in 2 vlakken. In het eerste vlak op ca. 20 cm onder het maaiveld kwam het bewaarde muurwerk vrij te liggen. Vervolgens werd een tweede vlak aangelegd tot op het archeologisch niveau op ca. 1 m onder het maaiveld. Bij de aanleg van vlak 2 werd voorzichtig te werk gegaan omwille van de mogelijkheid van bewaarde vloer- of loopniveaus binnen het gebouw. In werkput 2 werd 1 vlak aangelegd tot op ca. 1 m onder het maaiveld met plaatselijk een verdieping tot op 3 m onder het maaiveld.
Vóór de start van de opgraving werd ter hoogte van de westelijke gracht een boring uitgevoerd om de stand van de grondwatertafel te bepalen. Deze werd vastgesteld op 2,80 m onder het maaiveld, waardoor er geen grondbemaling diende voorzien te worden.

Auteurs: Beldé, Griet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ABO NV

Bronnen

Bron: Beldé G. 2019: Archeologisch onderzoek van de noordelijke helft van het Lanteernhof, te Deurne (prov. Antwerpen). Archeologierapport, ABO Archeologische Rapporten 783. Aartselaar: ABO.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Boekenberglei 279 (Antwerpen)
In het kader van de bouw van een nieuwe school werden bij archeologisch onderzoek de resten van het 16de-eeuwse kasteel 'het Lanteernhof' aan het licht gebracht. De sporen dateerden van de late middeleeuwen tot de 20ste eeuw na de afbraak van het lusthof. Het zwaartepunt van de site ligt echter op de sporen en het muurwerk uit de 16de eeuw, de lusthoffase.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Boekenberglei [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1071963 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.