Gebeurtenis

Opgraving Blondeswinning

archeologische opgravingen
ID
1071886
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1071886

Beschrijving

Het programma van maatregelen zoals omschreven in de bekrachtigde nota werd gevolgd. Tijdens de restauratiewerken van de hoeve Blondeswinning bleek al een deel van de teelaarde te zijn afgegraven. Daarnaast waren hier ook hopen klinkers en teelaarde gestockeerd. Hierdoor kon een oppervlakte van 245m² niet onderzocht worden. Dit deel van het onderzoeksgebied werd niet verder onderzocht aangezien de archeologie hier op geringe diepte (ca. 50 cm) zat, waardoor de sporen op deze locatie vermoedelijk zijn gecompacteerd dan wel vergraven. Op basis van een visuele controle en de informatie uit het proefsleuvenonderzoek, hebben we in deze zone te maken met een erg grote opgevulde leemwinningskuil.
Daarnaast waren er ook enkele hopen grond en klinkers op deze locatie gelegd. De overige 3755 m² werd volledig vlakdekkend opgegraven d.m.v. de aanleg van een vlak. Het opgravingsvlak werd aangelegd met een 21 ton kraan met een platte bak. Het relevante archeologische vlak bevond zich onder de bouwvoor of onder het colluvium. Het archeologisch niveau op het terrein bevindt zich op een diepte tussen 0,3 m en 0,8 m onder het maaiveld.

Bron: Augustin S., De Winter N., Steegmans J., Vanaenrode W. & Wesemael E. 2019: Eindverslag opgraving Grote Spouwen, Blondeswinning, ARON rapport 657. Tongeren: ARON bvba.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ARON bvba

Bronnen

Bron: AUGUSTIN S., DE WINTER N., STEEGMANS J. VANAENRODE W. & WESEMAEL E. 2019: Eindverslag opgraving Grote Spouwen, Blondeswinning, ARON rapport 657. Tongeren: ARON bvba.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Relaties

Is gerelateerd aan


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Sapstraat (Bilzen)
Tijdens het onderzoek werden 322 sporen aangetroffen die terug te brengen zijn tot een grafveld, erf en nederzetting uit de IJzertijd en de Romeinse periode, met vermoedelijk continuïteit tussen beide perioden. Daarnaast werden er ook middeleeuwse leemwiningskuilen en postmiddeleeuwse sporen aangetroffen in het onderzoeksgebied.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Blondeswinning [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1071886 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.