Gebeurtenis

Werfbegeleiding Zwaluwbeek

controle van werken
ID
1071706
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1071706

Beschrijving

Na een bureauonderzoek en landschappelijk booronderzoek was het advies om in een gedeelte van het projectgebied van ca. 1800m² de afgraafwerken archeologisch te begeleiden. Reden hiervoor was het aantreffen van een afgedekte bodem in die zone. Voor de start van het onderzoek werden de inrichtingsplannen ter hoogte van de advieszone echter door de opdrachtgever grondig gewijzigd. Omwille van het vele bouwpuin in de ondergrond in deze zone werd uiteindelijk beslist om hier de Zwaluwbeek in zijn huidige loop te laten. Hierdoor kon enkel een klein stukje (140m²) van de advieszone onderzocht worden.

De registraties, zij het fotografisch, digitaal, of met Trimble GPS-toestel, gebeurden ten allen tijde conform de Code van Goede Praktijk. De aannemer van de inrichtingswerken stelde een kraan met machinist ter beschikking, die onder begeleiding van de archeoloog-veldwerkleider binnen de resterende advieszone (140m²) de uitgravingen deed. Een eerste vlak werd aangelegd op ca. 4 à 4,3 m TAW, op de afgedekte bodem. Dit vlak werd daarna, na uitvoering van de nodige vlak- en profielregistraties, nog eens 30 à 40 cm verdiept tot onder de afgedekte bodem om na te gaan of er archeologische sporen zichtbaar werden.

Deze werfbegeleiding leverde geen sporen of vondsten op.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: GATE

Bronnen

Bron: LALOO P. & JOACHIM R. 2019: Eindverslag Archeologische werfbegeleiding 2018J308. Zwijndrecht Zwaluwbeek. Bredene: Ghent Archaeological Team bvba.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Kruibeeksesteenweg (Zwijndrecht)
Werfbegeleiding waarbij geen sporen of vondsten werden aangetroffen.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Werfbegeleiding Zwaluwbeek [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1071706 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.