Gebeurtenis

Opgraving Koksijde Schuur ten Bogaerde

bouwhistorisch onderzoek, radiokoolstofdatering, vlakdekkende opgravingen
ID
1071436
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1071436

Beschrijving

Archeologische opgraving naar aanleiding van de realisatie van een tentoonstellingsruimte.

Gelet op de beschermde status bleef de bestaande bebouwing overeind en focuste het onderzoek zich op de te verstoren binnenruimte, en op de zones aan de buitenzijde waar op termijn verstoringen zouden kunnen plaatsvinden door geplande bouwwerken en nutsleidingen. 

Het onderzoek is uitgevoerd in diverse werkputten. De aangetroffen sporen werden vrij gelegd, opgeschoond en gecoupeerd om tot een verdere interpretatie te komen. Er werd daarbij getracht om sporen die mogelijk in relatie met elkaar staan op eenzelfde manier te beschrijven, te couperen en te registreren. Vondstmateriaal werd steeds stratigrafisch of per diepteniveau ingezameld. Vondsten weren ter plaatse genummerd en achteraf gewassen en worden tijdelijk bewaard bij BAAC Vlaanderen bvba. 

Beloftevolle sporen (waardevol met het oog op de onderzoeksvragen) werden bemonsterd, in functie van 14C-dateringsonderzoek. Alles werd lucht- en lichtdicht verpakt en opgenomen in een inventaris van de verzamelde monsters.

Na de afloop van het onderzoek werd de werkput gedicht om verdere degradatie en instabiliteit van het terrein te voorkomen. Dit gebeurde met instemming van het Agenschtap Onroerend Erfgoed en de gemeentelijk archeoloog.

Auteurs: Peleman, Bieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: Gierts I, Vanden Borre J. 2019: Archeologische opgraving Koksijde Schuur Ten Bogaerde, Ten Bogaerdelaan, BAAC Vlaanderen Rapport 1018.
Type: literatuur
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Ten Bogaerdelaan 10 (Koksijde)
Archeologische opgraving naar aanleiding van de realisatie van een tentoonstellingsruimte.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Koksijde Schuur ten Bogaerde [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1071436 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.