Gebeurtenis

Ad hoc-inventarisatie landschappelijk erfgoed 2013

ad hoc-inventarisatie
ID
1020
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1020

Beschrijving

Onder de gebeurtenis ‘ad hoc-inventarisatie landschappelijk erfgoed 2013’ vallen elementen of gehelen die niet binnen een thema of geografische inventarisatie vallen. Het zijn eerder “losse” zaken die naar aanleiding van een interne of externe vraag, bijvoorbeeld een beschermingsaanvraag, in 2013 in de inventaris zijn opgenomen.

In deze gebeurtenis wordt ook het houtig erfgoed en de historische tuinen en parken ondergebracht. Deze kunnen via het bijbehorende thema gefilterd worden.

Auteurs: de Haan, Aukje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

Is deel van

Ad hoc-inventarisatie landschappelijk erfgoed

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Dikkebusstraat, Lampernissestraat (Heuvelland)
Opgaande zomereik aangeplant op een akker, op de plaats waar een landbouwer omkwam ten gevolge van de ontploffing van oorlogsmunitie. Op de plaats van zijn overlijden werd door zijn weduwe de volgende lente een eik geplant.


Leernsesteenweg, Rekkelinge (Deinze)
De gekandelaarde linde staat op het kruispunt van Rekkelinge en de Leernsesteenweg, en in het verlengde van de hoeve. Deze hoeve ligt op een donk in de Leiemeersen, en is met een dreef met de steenweg verbonden. De gekandelaarde linde is vermoedelijk een zomerlinde.


Kasteeldreef 3-4, 8 (Zwalm)
Kasteeldomein van Beerlegem van circa 60 hectare, gelegen in de vallei van de Munkbosbeek, vermoedelijke teruggaand tot een middeleeuwse site met walgrachten. Omgracht voorhof met smeedijzeren inrijhekken van 1860-61 en dienstgebouwen uit 1773 en 1788. Kasteel gelegen binnen een brede rechthoekige omgrachting uitgebreid tot rechthoekige vijver, axiaal verbonden met het voorhof door een stenen brug. Bouw van een nieuw kasteel circa 1730 en verbouwd in neoclassicistische stijl naar ontwerp van architect O. Geerling in 1872-76. Kasteel en bijgebouwen na oorlogsschade hersteld onder leiding van architect M. Vossaert. Deels omhaagd park met omgrachtingen, vijvers en fonteinen, heraangelegd tussen 1814 en 1830, ten noorden van het kasteel in geometrische stijl met ganzenvoet en toegangsdreef en ten zuiden in landschappelijke stijl met lemen "kluizenaarswoning" en vista in zuidoostelijke richting over de Munkbosbeek en een licht glooiende weide. Ten westen ijskelder van 1843.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ad hoc-inventarisatie landschappelijk erfgoed 2013 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1020 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.