Kasteeldomein Berlaarhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Berlaarhof

Beschrijving

Kasteeltje (nummer 9) in mengstijl met neo-Lodewijk XV- en neo-Lodewijk XVI-elementen, van 1858, verbouwd in 1864, huidige vorm van 1901. Omgevend parkgebied met voormalige hoevegebouwen ten noordoosten en hovenierswoning(?) ten noorden. Aan straatzijde met gras begroeide voortuin, afgezet met taxushaag en ijzeren hek op arduinen basis; poorten tussen arduinen pijlers met siervazen of bolvormige topstukken.

Grosso modo rechthoekig gebouw van twee bouwlagen onder gecombineerd schild- en mansardedak (nok evenwijdig aan de straat, leien). Bepleisterde en beschilderde lijstgevels op arduinen plint, gemarkeerd door risalieten. Zuidgevel van negen traveeën, op de begane grond geritmeerd door imitatiebanden, uitwaaierend boven de beluikte rechthoekige vensters; arduinen lekdrempels. Horizontaliserend effect verder uitgewerkt door puilijst en klassieke gevelbeëindiging (geprofileerde architraaf, blinde fries en gekorniste houten kroonlijst op tandlijst). Rechthoekige bovenvensters met geknikte bovenhoeken in fijne geprofileerde omlijsting met oren en rocaille sluitsteen; in de benadrukte travee onder geprofileerde druiplijst op gegroefde consoles; dito lekdrempels op gegroefde rolwerkconsoles. Rechts hoekrisaliet met afgeronde hoeken en aflijnende pilasters. Gelijkaardig deurrisaliet in derde travee: rechthoekige deur in geprofileerde omlijsting onder mooie houten luifel met gegolfd meandermotief en acroteria, gedragen door samengestelde ijzeren steunen. Enkele mooie dakkapellen tussen voluutvormige vleugelstukken en arduinen siervazen; bekronende houten kroonlijst met gestrekte uiteinden en ijzerwerk. Sobere zij- en achtergevels met uitsprongen en rechthoekige muuropeningen, soms beluikt of betralied. Deels aangepaste muuropeningen op de begane grond in de achtergevel; houten luifel en aansluitend balkon, uit de jaren 1930. Eenvoudige houten kroonlijsten.

Voormalige hoevegebouwen of hovenierderij(?) (nummer 11): twee parallelle bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, mechanische pannen), van 1865. Heden aangepast tot woningen. Gevarieerde, doch overwegend steekbogige openingen, grotendeels aangepast. Hoofdgebouw deels gemarkeerd door gecementeerde banden.

Ten zuidoosten van laatstgenoemde: parkprieeltje met houten geraamte van knoestige boomstammen onder rieten dak; gelegen op een lichte verhevenheid (ijskelder?); deels ingestorte vloer van geometrisch gelegde rode en zwarte baksteen).

Ten zuidwesten: monumentale siervaas op rechthoekige arduinen sokkel.

Voormalige hovenierswoning (?) (nummer 13) met sobere cottage-elementen; rechthoekige baksteenbouw van één bouwlaag onder leien mansardedak met rechts aansluitende constructie onder zadeldak (leien), van 1904, met kern van 1854, driezijdige torenvormige uitbouw onder leien spits. Rechthoekige muuropeningen. Dakvensters onder gebogen fronton. Gedicht opkamervenster in achtergevel.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters, Berlaar, schetsen 1858/6, 1865/12, 15, 1901/14), 1904/9.