Pastorie van de Sint-Pieterparochie

Beschrijving

Oorspronkelijk omgrachte pastorie, opgericht in 1631; herstellingswerken in 1739. "Restauratie" naar ontwerp van R. Flémal van 1967; volgens het lastenboek, bewaard op de pastorie, met afbraak tot het niveau van de begane grond. Stal van 1740 ten westen met woonplaats voor de knecht, paardenstal en koetshuis. Omringende tuin.

Dubbelhuis met bewaard volume van vijf traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak (leien) met klokkentorentje. Eenvoudige bakstenen lijstgevel met rechthoekige vensters, arduinen dorpels. Rechthoekige deur in arduinen omlijsting onder kroonlijst; eertijds met opschrift "Posuit Rijsbosch A 1631". Typische muurankers in vorm van Griekse letters. Houten kroonlijst op klossen. Westgevel met jaarankers "A 1631". Verankerde bakstenen stal onder schilddak (nok loodrecht op straat, leien). Kwarthol geprofileerde en bepleisterde daklijst. Aangepaste steekbogige muuropeningen. Bewaard kloosterkozijn met zandstenen kwarthol beloop in de westgevel.

• Provinciaal Archief Antwerpen., Pastorieën, Berlaar, Sint-Pieter.
  • VAN PARIJS L. & SCHROYENS M., De geschiedenis van Berlaar en Koningshooikt, deel II, Berlaar, 1984, p. 20-23.