Mouterij en brouwerij De Kroon

Voormalige mouterij en brouwerij, opklimmend tot de 17de, 18de eeuw.

Recent gerestaureerd breedhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl met verankerde lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak met dakkapel en laadvenster, beide onder afgewolfd zadeldakje. Natuursteen voor banden, hoekblokken, steigergaten, venster- en deuromlijstingen. Twee linkse traveeën als opkamergedeelte boven gestutte kelder met rechthoekig betralied venster. Vernieuwde kruiskozijnen met kwarthol geprofileerde rechtstanden en ontlastingsbogen van zwarte en rode baksteen. Korfbogige bovenvensters met sluitsteen en ontlastingsboog van zwarte baksteen. Ingekaste schouderboogdeur uit midden 18de eeuw, in geprofileerde omlijsting met versierde zwikken en sluitsteen, onder geprofileerde kroonlijst. Glas in lood met de afbeelding van een kroon in bovenlicht. Daklijst op houten modillons. Links zijtuitgevel met schouderstukken, muurvlechtingen en tekens van gesinterde baksteen onder meer kruis en zeven. Aan achterzijde verbreed en licht verhoogd; recente muuropeningen.

Links ernaast 18de-eeuws breedhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak (Vlaamse pannen) met dakkapel en verhoogd gedeelte. Bakstenen lijstgevel op gecementeerde plint met zeer lange muurankers. Steekboogvensters met ontlastingsbogen van gesinterde baksteen. Rechthoekige deur links met houten latei. Gedrukte verankerde rondboogpoort rechts in gecementeerde omlijsting, geplafonneerde doorgang naar gekasseide binnenplaats.

Ten zuiden van laatstgenoemde, bakstenen opslagplaats uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op straat, Vlaamse pannen); ritmerende lisenen verbonden door een baksteenfries. Voorts recentere opslagplaatsen.

• DE CEUSTER J., Terugblik op Berlaar en Gestel, sine loco, sine dato, p. 47.