• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen

Beschrijving

Twee burgerhuizen, horend bij brouwerij (nummer 9); in kern opklimmend tot de 18de eeuw (zie muurvlechtingen en bouwnaden in zijgevels), huidig uitzicht vermoedelijk van circa 1886.

Nummer 11 oorspronkelijk één bouwlaag. Breedhuizen van respectievelijk drie en vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (kunstleien) met gelijke noklijnhoogte. Bakstenen lijstgevels (nummer 10 beraapt) op hardstenen plint. Rechthoekige vensters in vlakke beschilderde omlijsting met versierde borstweringen (nummer 10) of met arduinen latei en lekdrempel onder ontlastingsbogen van gesinterde baksteen (nummer 11). Laatstgenoemde met centrale rechthoekige deur in vlakke arduinen omlijsting; erboven deurvenster met balkon en ijzeren leuning; arduinen balkonplaat op gegroefde consoles. Nummer 10 met aangepaste begane grond, doch met bewaarde houten kroonlijst op klossen.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters, Berlaar, schetsen 1886/8).
  • S.N., Zo was ... Berlaar, Antwerpen, 1974, nummer 5.