Gemeentehuis van Berlaar en onderwijzerswoning

Beschrijving

Gemeentehuis en voormalige onderwijzerswoning, naar ontwerp van L. Blomme van 1880-1882. Woning heden ingelijfd bij het gemeentehuis. Complex in neo-Vlaamserenaissance-stijl, bestaande uit twee bakstenen breedhuizen van respectievelijk drie en vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (kunstleien) met dakkapellen.

Lijstgevels op arduinen sokkel, geritmeerd door natuurstenen banden. Eenvoudige kruiskozijnen opgenomen in Brugse traveeën of rechthoekige vensters met natuurstenen latei en arduinen lekdrempels; geometrische baksteenversieringen op de borstweringen der tweede bouwlaag. Oorspronkelijk gemeentehuis gemarkeerd door uitgewerkte middentravee: rechthoekige deur met lateiconsoles in verdiepte natuurstenen omlijsting onder rondbogig bovenlicht in geblokte omlijsting met diamantkopsluitsteen; bordestrap met balusterafsluiting. Hogerop drielichtdeurvenster, voorzien van driezijdig balkon met balustrade; bekronend dakvenster tussen voluten onder wapen van Berlaar en gecombineerd driehoekig en gebogen fronton.

Diverse gedenkplaten onder meer met vermelding van architect en bouwjaar. Voormalige onderwijzerswoning gemarkeerd door eenvoudige rechter tuitgevel onder gebogen fronton; flankerende voluten met bolvormige topstukken.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Scholen, Berlaar centrum.
  • VAN PARIJS L. & SCHROYENS M., Geschiedenis van Berlaar en Koningshooikt, deel I, Berlaar, 1984, p. 165.