Gemeentehuis van Rekem en gemeenteschool

Beschrijving

Het gemeentehuis dateert van 1859, de L-vormige achterbouw voor de school van 1872. Het gemeentehuis is een neoclassicistisch breedhuis, gelegen op de hoek van Oude God. Vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen).

Bakstenen gebouw op een hardstenen plint; licht verhoogde begane grond. De lijstgevel is voorzien van geblokte, natuurstenen pilasters aan de hoeken en het middenrislatiet. Boven de eerste bouwlaag, zwaar, gecementeerd entablement met panelen, afgelijnd met hardstenen kordons; mergelstenen panelen en een dito band onder de houten kroonlijst. Rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken en kordon vormende, hardstenen lekdrempels; oorspronkelijk houtwerk. Het venster van de bel-etage is voorzien van een geprofileerde, hardstenen omlijsting en een dito, driehoekig fronton; rechthoekig balkon met gietijzeren hek op zware consoles. Rondboogdeur in een geprofileerde, hardstenen omlijsting met oorspronkelijke vleugeldeur; waaier met metalen roedeverdeling; kalkstenen trap.

De schoolvleugel werd opgetrokken in dezelfde stijl, doch de natuurstenen elementen werden hier grotendeels vervangen door gecementeerde imitaties.