Sint-Augustinusrusthuis

Bijhuis van de zwartzusters van Mechelen, sinds ongeveer 20 jaar zusters van Overijse-Mechelen.

U-vormig gebouw in 1896-1897 opgericht naar ontwerp van J.(?) Vinck (Veurne), als bejaardentehuis met kapel toegewijd aan Heilige Jozef en Augustinus. In 1903 omgeven door een bakstenen muur. Eerste vergrotingswerken in 1909. Tuinpaviljoentje van 1911 en grot opgericht in 1912 naar ontwerp van L. De Coster. Verbouwd circa 1921/22 en circa 1957. Nieuwe vleugel met vijftig kamers van 1962-1964 en laatste uitbreiding van 1968. Kapel aangepast in 1969. Oorspronkelijk neogotisch U-vormig complex met aangepaste westelijke vleugel van 1964 en nieuwe vleugel van 1968 ten noorden. Voormalige hoevegebouwen en verblijf voor gestoorde bejaarden ten westen.

Oudste gedeelte: verankerde baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldaken (kunstleien). Aan straatzijde: lijstgevel van elf traveeën, oorspronkelijk vijf (zes linkse traveeën = uitbreiding van 1909). Kruiskozijnen in Brugse travee. Betraliede rechthoekige keldervensters in arduinen plint. Korfboogpoort in spitsboognis met in boogveld centrale spitsboognis met beeld van Heilige Augustinus tussen spitsboogvensters. Sierankers. Houten kroonlijst en baksteenfriezen. Neogotische dakvensters. Overige gevels met eenvoudige steekbogige muuropeningen. Noordelijke vleugel met in de zuidgevel recente spitsboogvensters op de bovenverdieping (kapel); nis met beeld van Heilige Augustinus met gedenkplaat eronder: "Gesticht der zwarte zusters van Mechelen/ Overste Zuster Aloysia Peeters/ Bestuurder Kannunnik P.J. Kempen 1896." Vierkant klokkentorentje met bekronend kruis.

Oorspronkelijk hoevegebouw en verblijf voor gestoorde bejaarden: verankerde bakstenen constructies van één à twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien); segmentbogige of rechthoekige muuropeningen. Baksteenfriezen onder houten kroonlijst. Afbraak voorzien.

Achtzijdig houten tuinpaviljoen, aanleunend bij de "cottage"-stijl, van 1911; op bakstenen sokkel onder leien bedaking. Lourdesgrot van 1912 naar ontwerp van L. De Coster en versierd in 1915 door Fr. Janssens (zie gedenksteen).

• Gegevens verstrekt door de instelling.
  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters, Berlaar, schetsen 1897/7, 1909/11, 1921-22/67, 1957/25, 1964/24, 1968/20.