Hoeve Boterhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Boterhoeve

Beschrijving

Te midden van afgepaald weiland gelegen 18de-eeuwse hoeve met losstaande bestanddelen verbouwd in 1899; toegankelijk via eikendreef; centraal deels aarden, deels geplaveid erf met woonstalhuis ten zuiden, schuur ten noordwesten; paardenstal met wagenhuis ten noorden en varkenshokken ten noordoosten. Omhaagde voortuin ten zuidoosten van het woonstalhuis en moestuin ten noorden van de paardenstal. Verankerde baksteenbouw van één bouwlaag, al dan niet op gecementeerde plint, onder zadeldaken, licht overkragend bij de bijgebouwen.

Woonstalhuis van zeven traveeën, naar verluidt met strodak tot 1972. Zuidgevel gemarkeerd door beluikte en betraliede kruiskozijnen in witgekalkte omlijsting met dito hoekblokken. Rondboogdeur in dito omlijsting met diamantkopimposten en -sluitsteen; gepikte neuten; bolkozijn als bovenlicht. Rechthoekige aangepaste stalvensters en gedichte rondboogpoort. Twee dakvensters met overhoeks topstuk en schouderstukken voorzien van zandstenen dekplaat; rechthoekig venster in witgekalkte omlijsting. Zijtuitgevels met aandak en schouderstukken op zandstenen draagstenen: oostzijde met in top betraliede en beluikte kloosterkozijnen in witgekalkte zandstenen omlijsting; later aangebouwde houten bergruimte onder lessenaarsdak. Westzijde gemarkeerd door muurvlechtingen, versneden steunberen en aangepaste muuropeningen; resten van vroegere beraping. Erfgevel (noord): gelijkaardig kruiskozijn als in zuidgevel; betralied keldergat met gekalkt driehoekig motief. Eenvoudige korfboogdeur met gecementeerde boog en rechthoekig bovenlicht in witgekalkte omlijsting. Breder uitgebouwd stalgedeelte met rechthoekige muuropeningen.

Rechthoekige schuur van vijf traveeën en aanpalend wagenhuis, opgericht in 1953 ter vervanging van oude lemen schuur. Paardenstal met wagenhuis en varkenshok, van 1898 (zie de balkinscriptie in varkenshok). Eerstgenoemde rechthoekig gebouw met omlopende gecementeerde band, getoogde muuropeningen en rechthoekige poort met I-balk en arduinen imposten. Getande baksteenfries. Tweeledig varkenshok: hoogste gedeelte oorspronkelijk bakhuis met aangebouwde oven; rechthoekige muuropeningen onder houten latei.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters, Berlaar, schetsen 1899/17, 1953/27.