T'ai

varend element

• is aangeduid als vastgesteld varend erfgoed Zeilklipper T'ai

Beschrijving

Geschiedenis van het vaartuig: De T’ai is een zeilklipper die in 1906 door Jan Van Garsse in Moerbeke werd gebouwd. Het schip van de Boomse schipper Petrus Bracke heette aanvankelijk de Alphonse en werd gebruikt om zand te vervoeren. De T’ai zette zich bij afgaand tij op een droogvallende zandplaat in de Schelde, waarna het ruim vol met zand werd geschept. Bij opkomend water werd met de stroom meegevaren richting de bouwwerven in het binnenland.

De T’ai is een zeilklipper bedoeld voor de kustvaart en het navigeren op grote rivieren. Het type werd vanaf het laatste decennium van de negentiende eeuw in staal gebouwd. Er bestaat geen houten voorloper van het type dat wellicht werd afgeleid van de grote zeegaande zeilklippers. Het verschil met de zeegaande zeilklippers schuilde vooral in het tuigage en de vorm van het achterschip. Door de opkomst van de motorcoaster in de jaren 1930 liep het tijdperk van de zeilklippers af. De T’ai is een zeldzaam voorbeeld va een zeilklippers voor de kustvaart. Het schip werd door de jaren wel sterk aangepast aan het nieuwe gebruik.

Vanaf 1919 tot 1954 werd de T’ai gebruikt voor het transport van baksteen uit de Rupelstreek. Het schip voer als de Madeleine (1919-1946) en nadien de Juliette (1946-1948). In 1954 werd het schip omgebouwd tot bunkerschip voor de Antwerpse haven. Voortaan ging het schip als de Pierre door het leven.

Luc Lemmens kocht het schip in 1982 om kansarme jongeren een kans te geven om te leren zeilen. In 1984 werd de vzw REVOS (Recreatieve Vaart met Oude Schepen) opgericht met als doelstellingen het maritiem erfgoed te bewaren en zeiltochten aan te bieden aan maatschappelijk zwakkere groepen of aan groepen die geïnteresseerd zijn in de klassieke zeilvaart. Het gerestaureerde schip werd door Lemmens in bruikleen gegeven aan de vzw REVOS. Vanaf juli 1984 ondernam het schip met zijn nieuwe naam T’ai een tocht van vier maanden naar Scandinavië. Het schip bleef drieënhalf jaar in Zweden rondvaren met organisaties voor Zweedse mindervalide jongeren en Zwitserse drugsverslaafden. Daarna voer het schip drieënhalf jaar op de Middellandse Zee met Nederlandse en Belgische jongeren. Sinds ongeveer 1990 doet het schip kortere tochten op de Ooster- en Westerschelde met allerlei groepen.

Eigenaars:

• 1906-: Petrus Bracke.
  • Onbekende eigenaars.
  • Wellicht vanaf 1954 tot in 1982: schipper Pauwels.
  • Vanaf 1982: Luc Lemmens.

Bouwjaar: 1906.

Werf: Jan Van Garsse in Moerbeke-Waas.

Functie: Vervoer van zand en baksteen tussen 1906 en 1954. Vanaf 1954 ingezet als bunkerschip. Sinds 1982 wordt het schip gebruikt voor tochten met gasten.

Vaargebied: Kusten en grote rivieren.

Beschrijving romp, constructie en opbouw: De T’ai heeft als zeilklipper een uitwaaierende klipperkop en een overhangende schoenerkont. Het schip dat in 7 mm staalplaats werd gebouwd, vertoont een flinke zeeglijn. Het schip heeft zijzwaarden en een boegspriet die de lengte over alles op 25 meter brengt. De huidige opbouw van het schip is toegevoegd om tochten met gasten te ondernemen.

Tonnage: Onbekend. Een klipper van een dergelijke afmeting had een laadvermogen van ongeveer 120 ton.

Tuigage: Het schip is vandaag ketch-getuigd met circa 165 m² zeiloppervlak.

Motor: Bij de ombouw tot bunkerschip in 1954 werd een viercilinder Lister-motor afkomstig uit een landingsvaartuig ingebouwd. De Chrysler keerkoppeling werd uit een Amerikaanse tank gerecupereerd.

Interieur: Onbekend.

Auteurs: Van Dijck, Maarten