Ramrod

varend element

• is aangeduid als vastgesteld varend erfgoed Zeiljacht Ramrod

Beschrijving

Geschiedenis van het vaartuig: De Ramrod werd in 1959 gebouwd door Port Hamble in Hamble-le-Rice (Verenigd Koninklijk) voor Selwyn Slater en R. McLoughlin. Het jacht werd getekend door Arthur C. Robb (1908-1969), die in 1954 al de kutter Uomie voor Selwyn had getekend. De Uomie onderscheidde zich door een goede handelbaarheid en nam deel de drie grootste oceaanzeilwedstrijden uit die periode: Fastnet, Bermuda en Sydney-Hobart. Ook de Ramrod, die als een verdere ontwikkeling van de Uomie kan worden beschouwd, had uitstekende zeilkwaliteiten.

De Ramrod werd als wedstrijdzeiljacht gebouwd. In 1959 won het jacht de tweede editie van de Admirals Cup, samen met de twee andere Britse boten Myth of Malham en Griffin II. In 1966 eindigde de wedstrijdcarrière van de Ramrod. Sindsdien wordt het jacht gebruikt als een snel toerzeiljacht. In een bepaalde periode diende het ook als trainingsjacht voor een Britse groep Zeescouts.

Sinds circa 2007 is de Ramrod in handen van een Belgische eigenaar en werd Oostende de thuishaven.

Eigenaars:

• Vanaf 1959 tot een onbekende datum: Selwyn Slater en R. McLoughlin.
  • Sinds circa 2007 is het jacht in eigendom van een Belgische particuliere eigenaar.

Bouwjaar: 1959.

Werf: Port Hamble in Hamble-le-Rice (Verenigd Koninklijk) naar een ontwerp van Arthur Robb.

Functie: Wedstrijdzeilen en pleziervaart.

Vaargebied: De Noordzee en Atlantische Oceaan.

Beschrijving romp, constructie en opbouw: De Ramrod is gebouwd in Makoré (een tropisch hardhout van de Sapotaceaefamilie) op eiken spanten. De romp is momenteel wit geschilderd. Het dek is in multiplex en de opbouw in verniste teak. De rompvorm is een traditionele langkiel met loden kiel. Het roer is aan de kiel aangehangen.

Tonnage: 18 ton waterverplaatsing.

Tuigage: Sloeptuig met een aandewinds zeiloppervlak van ongeveer 80 m². De mastvoet van de Proctor mast is op de kiel geplaatst.

Motor: Nanni 4150 HE diesel van circa 37 pk. De eerste motor was een Parsons Scampl van 24 bpk.

Interieur: In de voorpiek bevinden zich de kettingbak en de zeilen. Dan volgen er twee kooien in V-vorm. Aansluitend is een hangkast en douche geïnstalleerd. Centraal in het schip ligt het salon met twee enkele kooien, gevolgd door het keukentje en de navigatiehoek. Onder de kuip liggen nog twee hondenkooien. In totaal zijn er zes slaapplaatsen op het jacht.

Auteurs: Van Dijck, Maarten