Nereus

varend element

• is aangeduid als vastgesteld varend erfgoed Zeiljacht Nereus

Beschrijving

Geschiedenis van het vaartuig: De Nereus is een zeiljacht dat in 1964 werd gebouwd op de werf van Astilleros Pablo Ferrer in Palma de Majorca. Het zeiljacht werd ontworpen door het befaamde scheepsarchitectenbureau Sparkman and Stephens. Dat bureau ontwerpt sinds 1929 luxueuze en snelle zeiljachten. Hun ontwerpen wonnen belangrijke zeilwedstrijden zoals de America’s Cup en de Fastnet race. Sparkman and Stephens ontwierpen ook serieproducten zoals de Swans die vanaf 1967 door een Finse werf werden gebouwd.

De Nereus is de laatste boot in de serie van zeven boten gebaseerd op het zogenaamde ontwerp 'design number 1358': Anitra, Oliana IV, Elske, Mabelle, China Clipper, Stiren en Maria II. De plannen voor de Nereus werden in 1958 getekend, toen onder zijn eerste naam Maria II. De Nereus is een auxiliary yawl, wat wil zeggen dat het jacht met een yawltuig ook een hulpmotor had. Het schip werd in hout gebouwd, maar de romp werd in 2006 in epoxy met glasvezelmatten gezet.

Hoewel de Maria II minder gekend is, schuilt achter zijn zusterschepen een indrukwekkende geschiedenis. De Anitra -de eerste in de serie van de Maria II, 1958- werd meermaals geprezen als één van de mooiste boten ontworpen door Sparkman and Stephens. Het is tevens opgenomen in de lijst van honderd beste houten ontwerpen uit de hand van Olin Stephens, een terechte bekroning met de overwinning in de Fastnet zeilwedstrijd van 1959. De Stiren -zesde in de serie, 1963- bouwde een nog indrukwekkender palmares op. Tussen 2006 en 2012 kaapte het onder zijn voormalige stuurman Gildas Rostain de eindzeges weg in de grote zeilwedstrijden als Panerai Transatlantique Classique, Cowes Week, Round the Island Race en nog vele andere wedstrijden. Ook onder zijn huidige stuurman wordt deze lijn van succes doorgetrokken met een eerste plaats in de Monaco week van 2015. In vergelijking met zijn zusterschepen heeft de Nereus een relatief minder glansrijke geschiedenis. Desondanks won het een jaar na zijn tewaterlating de kampioenschapstitel van Spanje (1965) en eindigde het onder zijn vijfde eigenaar als derde op het podium in de Panerai XII Copa Del Rey in 2006.

Eigenaars:

• De eerste eigenaars zijn onbekend.
  • 2010-2015: Thierry Jacquet. Het jacht werd in 2010 omgedoopt tot de Nereus.
  • Sinds september 2015: de huidige eigenaar.

Bouwjaar: 1964.

Werf: Het schip werf gebouwd op de werf van Astilleros Pablo Ferrer in Palma de Majorca naar een ontwerp van Sparkman and Stephens.

Functie: Pleziervaart.

Vaargebied: Middellandse Zee, Atlantische Oceaan en de Noordzee.

Beschrijving romp, constructie en opbouw: De Nereus is gebouwd op mahonie spanten. De huidgangen in mahonie zijn met koperen klinknagels aan de spanten bevestigd. Er werden diagonaal in de romp bronzen banden aangebracht voor bijkomende stijfheid. De opbouw van het zeiljacht is in mahonie terwijl het dek in teak is. De Nereus is een S-spant met langkiel. De romp werd in 2006 in epoxy met glasvezelmatten gezet.

Tonnage: 18,5 ton waterverplaatsing.

Tuigage: De Nereus is een yawl met twee houten masten. De genua, het grootzeil en het bezaanzeil hebben samen een zeiloppervlakte van ongeveer 118 m².

Motor: Yanmar 4JH3-HTE van 100 pk.

Interieur: Het zeiljacht heeft een kajuit met twee bedden, een salon met vier slaapplaatsen, keuken, eethoek en natte ruimte.

Auteurs: Van Dijck, Maarten