L'Enfant Gâté

varend element

Beschrijving

Geschiedenis van het vaartuig: L'Enfant Gâté is een Chassiron C.F. (croisière familiale) van 30 voet gebouwd in 1967 op de werven van Edouard Richard in Marennes (in de Charente Maritime).

De eerste Chassiron C.F. werd gebouwd in 1960 voor Delamour, een arts uit Périgueux, door Edouard Richard en zijn echtgenote. Richard werkte op een werf die schepen met een platte bodem voor de oesterteelt bouwde en onderhield. Na zijn uren werkte hij aan zijn eerste zeiljacht, gebaseerd op de lijnen van lokale vissersschepen. De plannen werden uitgewerkt door de scheepsarchitecte Marie Humblot.

L’enfant gâté is de 21ste Chassiron C.F. De wrangen en kiel van het zeiljacht werden in eik gebouwd, terwijl de spanten uit mahonie bestaan. De werf schakelde bij de volgende serienummers over op de bouw in polyester.

Eigenaars: Het schip heeft een tijdlang een Belgische eigenaar gehad. Het jacht lag toen in Oostende. Ergens tussen 2013 en 2016 verkocht aan een Nederlander.

Bouwjaar: 1967.

Werf: Constructions maritimes Edouard Richard in Marennes (Charente Maritime).

Functie: Pleziervaart.

Vaargebied: West-Europese kusten.

Beschrijving romp, constructie en opbouw: L’Enfant Gâté is een traditionele constructie met een langkiel. De kiel, voor- en achtersteven en wrangen zijn in eik. De huidgangen van 27 mm mahoniehout zijn met koperen klinknagels op de gestoomde mahoniespanten aangebracht.

Tonnage: Circa 5,39 ton waterverplaatsing. Ballast van 1050 kg ijzer.

Tuigage: Het zeiljacht is sloepgetuigd. Dat wil zeggen dat L'Enfant Gâté een enkele mast met fok en torengetuigd grootzeil heeft. De mast en giek werden uit sitkaspar vervaardigd. De blokken zijn traditionele exemplaren van Céleron.

Motor: Yanmar diesel marine 3Y30 van 30 pk uit 2007.

Interieur: Onbekend.