Elan

varend element

Beschrijving

Geschiedenis van het vaartuig: De Draak is een kielboot van de Draakklasse die herkenbaar is aan de elegante lijn en het symbool D op het grootzeil. Het type werd in 1929 ontworpen door de Noor Johan Anker. Het ontwerp was aanvankelijk bedoeld voor dagtochten en had twee kooien, maar werd uiteindelijk vooral bekend als wedstrijdboot. Tussen 1948 en 1972 werd het type geselecteerd als de sportkielboot voor de Olympische spelen. De Draken werden in hout gebouwd, tot in 1973 het gebruik van met glasvezel versterkte polyester werd toegestaan voor de bouw van nieuwe Draken.

De Draak Elan werd door de Royal North Sea Yacht Club Oostende aan koning Boudewijn geschonken bij zijn troonsbestijging in 1951. De vorst doopte het jacht Elan naar zijn totemnaam bij de scouts. De kielboot werd regelmatig door het leger geschipperd en nam in 1960 deel aan de Olympische Spelen in Rome.

De kielboot kwam via onbekende wegen in eigendom van een Italiaanse ingenieur die bij de Europese Economische Gemeenschap werkte. Toen hij in 1975 de Elan te koop aanbood in Zeebrugge, kocht Antoon Vandamme de kielboot. Zoon Jan Vandamme herstelde de Elan samen met zijn grootvader. Er werd vanuit de haven van Blankenberge met de Elan gevaren. Omdat de Elan met zijn twee ton te zwaar is om competitief aan wedstrijden deel te nemen, werd het schip verkocht.

Op 23 december 2001 verwierf Antoon Vandamme de Elan opnieuw. De kielboot, die in slechte staat verkeerde, werd tussen 2002 en 2004 volledig gerestaureerd. In 2004 werd het schip terug te water gelaten.

Eigenaars:

• Koning Boudewijn.
  • Onbekende eigenaars.
  • Een Italiaanse ingenieur tot 1975.
  • Vanaf 1975 Antoon Vandamme.
  • Louis Van Raak.
  • Cor Jansen tot 31 december 2001.
  • Vanaf 31 december 2001 opnieuw Antoon Vandamme.
  • Vanaf circa 2012 de huidige particuliere eigenaar.

Bouwjaar: 1951.

Werf: Onbekend.

Functie: Pleziervaart en deelname aan zeilwedstrijden.

Vaargebied: Kustwateren.

Beschrijving romp, constructie en opbouw: De Elan werd in hout gebouwd. Het gaat om een kiel met gestoomde spanten. De Drakenklasse heeft een lange kiel en elegante lijn.

Tonnage: circa 2000 kg waterverplaatsing, waarvan 1000 kg ballast.

Tuigage: Sloepgetuigd met een grootzeil van 16 m², een genua van 11,7 m² en een spinnaker van 23,6 m².

Motor: In de Drakenklasse is geen motor voorzien.

Interieur: -