Anemone

varend element

• is aangeduid als vastgesteld varend erfgoed Zeiljacht Anemone

Beschrijving

Geschiedenis van het vaartuig: De Anemone werd in 1933 in Gottem, een deelgemeente van Deinze, gebouwd in opdracht van de heer Bevernaeghe naar een ontwerp van Leopold Standaert. Standaert was de ontwerper van de Scheldejol, een vroege eenheidsklasse van ongeveer vijf meter lang, met een zeiloppervlak van 17,58 m². Hij ontwierp de klasse voor de Antwerpse Royal Yacht Club de Belgique (RYCB). Standaert maakte ook deel uit van de bemanning van de Antwerpia V, die tijdens de Olympische spelen van 1920 een bronzen medaille haalde.

Samen met de Anemone werden nog twee zusterschepen van 26 voet gebouwd die vandaag niet meer bestaan. Op basis van het bouwplan werd er ook een versie van 30 voet gebouwd in 1935-1936. Dit schip, de Joly Brise, in teak bestaat vandaag nog steeds.

Het jacht werd over de jaren gerestaureerd en gemoderniseerd. Tussen 1980 en 1990 werd de Anemone door de zoon van de toenmalige eigenaar gerestaureerd op de werf van Gustaf Mallenger in Antwerpen. Het oorspronkelijke ophaalbare zwaard en de zwaardkast werden vervangen door een verdiepte lange kiel. De helft van de oorspronkelijke eiken beplanking werd vervangen door een mahonie huid onder de waterlijn. De wrangen werden grotendeels vervangen en de spanten verdubbeld of vervangen. De dekbalken en cabine balken werden nagekeken en waar nodig vervangen. Het dak van de cabine werd vervangen en de romp werd met een epoxyhars geschilderd. Op de werf Maes in Breskens werd een teakdek op de boot geplaatst. In 1990 is de boot van Antwerpen naar Gent gesleept, naar de vroegere werf van Minne aan de watersportbaan.

Na de overname van de Anemone door de nieuwe eigenaar in 1992 werd een nieuwe motor geplaatst. Hierdoor moest de oorspronkelijke kuip worden aangepast. Tot 2000 werden nog het roer en de luiken vernieuwd, het interieur vervangen en een boegspriet geïnstalleerd.

Eigenaars:

• 1933: gebouwd voor de heer Bevernaeghe.
  • Vanaf een onbekend ogenblik tot 1976: André Maes.
  • 1976-1990: Etienne Morael.
  • 1990-1992: Hendrik Morael.
  • Sinds 1992 de huidige particuliere eigenaar.

Bouwjaar: 1933.

Werf: Onbekende werf in Deinze (Gottem) naar een ontwerp van Leopold Standaert.

Functie: Pleziervaart.

Vaargebied: Binnenwateren en de Noordzeekust.

Beschrijving romp, constructie en opbouw: De Anemone werd in hout gebouwd met een langskiel. Het schip heeft een vlakke, overhangende spiegel met aangehangen roer en helmstok.

Tonnage: 3 ton waterverplaatsing.

Tuigage: De Anemone had aanvankelijk een houarituig. In de jaren 1990 kreeg het jacht een boegspriet en een kluiver, zodat het vandaag als een gaffelkotter kan worden geschouwd. Het schip is ook uitgerust om met een spinnaker te zeilen.

Motor: De oorspronkelijke motor was een Universal Bezine met een tweebladsschroef. In 1992 werd de actuele motor geplaatst, een RC 16D Renault Marine Couch van 14 PK met een driebladschroef.

Interieur: Onbekend.

Auteurs: Van Dijck, Maarten