varend element

• is aangeduid als vastgesteld varend erfgoed Kustvisser O148 Snipe

Beschrijving

Geschiedenis van het vaartuig: De O148 Snipe werd in 1958 gebouwd op de werf van August Loy op de Nieuwe Werfkaai in Oostende. De opdracht werd gegeven door Charles Deblauwe die zowel eigenaar als schipper van de Snipe was. Het vissersvaartuig werd uitgerust voor het vissen met de boomkor. In 2001 werd de Snipe ook uitgerust met een plankennet. Er werden Sint-Jacobsschelpen en garnalen aangevoerd in de haven van Oostende. De registratie als vissersvaartuig werd op 12 november 2007 geschrapt. Sinds 2011 ligt de Snipe op het droge in Zandvoorde.

Eigenaars:

• 1958-1973: Charles Deblauwe.
  • 1973-2007: Jacques Bogaert.
  • 2007-: Rederij Ishtar.
  • Wellicht sinds 2011 is er een particuliere eigenaar.

Bouwjaar: 1958.

Werf: August Loy in Oostende.

Functie: Aanvoer van Sint-Jacobsschelpen en garnalen in Oostende.

Vaargebied: De Noordzee.

Vracht: De Snipe kon in zijn ruim 25,35 ton vis en ijs opslaan.

Beschrijving romp, constructie en opbouw: De O148 Snipe is een houten rondspant kielschip. De rompvorm van zogenaamde garnalenvissers gaat terug op het negentiende-eeuwse houten kielschip, zonder vlakke spiegel. Het vaartuig beschikt over één dek en heeft overhangende stevens. De Snipe heeft een afgerond puntig gat dat toelaat om het roerwerk intern op te stellen en een efficiënte schroef te installeren. Het schip werd voorzien van een hoge vooropbouw, de zogenaamde stormbak. De romp van de Snipe werd gebouwd in eik, terwijl de stormbak, de behuizing van het logies en de stuurhut in staal werden uitgevoerd.

Tonnage: 55,31 brutoton en 25,35 nettoton.

Motor: De originele motor was een dieselmotor van de Anglo Belgian Corporation (ABC) van 150 pk. In 1991 werd die motor vervangen door een ABC 3MDXS van 300 pk bij 750 omwentelingen per minuut.

Uitrusting: De O148 Snipe is uitgerust voor de boomkor- en plankenvisserij.

Interieur: Onbekend.