O32 Jessica

varend element

Beschrijving

Geschiedenis van het vaartuig: De O32 Jessica werd in 1935 gebouwd op de werf Crabeels in Oostende. Het schip werd gebouwd voor Prosper Schram die vanuit de haven van Oostende ’s nachts voor de kust op garnaal viste. Het schip had twee tot drie bemanningsleden en kon een lading garnaal van maximaal 3,42 ton naar de markt brengen. Het schip voer tot 1970 voor de familie Schram als de Camille Raymond. Nadien had het schip meerdere eigenaars en werd het herdoopt tot de Roland, de Vicky en uiteindelijk de Jessica. Het schip werd gedurende zijn leven omgebouwd tot zijtreiler en bokkenvisser. De Jessica werd op 9 april 1991 uit de vissersvloot geschrapt.

Vanaf 8 december 1995 stond de O32 Jessica opgesteld in de tuin van het museum Sincfala in Knokke-Heist. Dat museum vertelt het verhaal van het harde vissersleven, het visserijonderwijs, het volks- en verenigingsleven en de evolutie van de lokale zeevisserij. Het Sincfala gaat ook in op de geschiedenis van de Zwinstreek. De O32 Jessica werd in 2015 gesloopt.

Eigenaars:

• 1935-1961: Prosper Schram.
  • 1961-1962: Yvonne Schram-Van Gheluwe.
  • 1962-1970: Camille Schramm.
  • 1970-1989: Arthur Lauwerens.
  • 1989-1990: Alco bvba.
  • 1990-1991: Lorenzo Desmit.
  • 1991-: Juno bvba.
  • -2015: Museum Sincfala.

Bouwjaar: 1935.

Werf: Crabeels in Oostende.

Functie: Garnaalvisser.

Vaargebied: De Noordzeekust.

Vracht: Garnaal.

Beschrijving romp, constructie en opbouw: Het schip werd volgens de lijnen van de dandy cutters gebouwd. De romp bestaat uit eik en olm, terwijl voor de mast, het dek en de aftimmering pitchpine en sparrenhout werd gebruikt. Als kotter had de Jessica een scherpe neus en een rond hennegat. Het schip werd met een helmstok gestuurd. Aanvankelijk was er geen stuurhuis voorzien.

Tonnage: 18,42 brutoton en 3,42 nettoton.

Tuigage: Het schip had aanvankelijk naast de motor van 40 pk drie driehoekige zeilen. Vrij snel werden het bezaanzeil, midden- en stagzeil niet meer gebruikt en opgeborgen in de voorpiek.

Motor:

• 1935-1948: Kromhout van 40 pk.
  • 1948-1961: ABC diesel van 60 pk uit 1942.
  • 1961-1989: GM diesel type 4A-8255 van 75 pk uit 1950.
  • 1989-vandaag: GM diesel van 135 pk uit 1988.

Uitrusting: Vislier en visinstallatie.

Interieur: Er was verblijfsruimte voorzien voor de stuurman, de machinist en de matroos. In het visruim waren aan elke zijde drie visbakken voorzien.

Auteurs: Van Dijck, Maarten