West-Hinder 1

varend element

Beschrijving

Geschiedenis van het vaartuig: Sinds 1864 werden voor de kust lichtschepen ingezet om met hun lichtbaken enkele Vlaamse banken aan te geven voor het verkeer op zee. De lichtschepen 1, 2 en 3 van de derde generatie voor de kust werden in 1950 in Oostende bij Béliard-Crighton gebouwd. Ze werden met een beurtrol ingezet om de Wandelaar en de West-Hinder met hun lichtbaken aan te duiden. Ze werden eveneens gebruikt als observatieschepen. Het derde schip lag als reserve in de haven. Van die periode in de haven werd gebruik gemaakt om de schepen te onderhouden. De schepen hadden een bemanning van negen koppen.

De lichtschepen werden in 1994 uit dienst genomen en vervangen door goedkopere elektronische lichtplatformen. Het Lichtschip 1 ligt sinds 2002 op de Schelde in Rupelmonde (Kruibeke). Het werd verbouwd tot multifunctioneel maritiem bezoekerscentrum.

Eigenaars:

• Bestuur van het Zeewezen.
  • In 1994 werd het schip aan de Vlaamse overheid overgedragen als gevolg van de staatshervorming.
  • Firma Nemo (Merelbeke).
  • Sinds 2002 de gemeente Kruibeke.

Bouwjaar: 1950.

Werf: Béliard-Crighton in Oostende.

Functie: Het schip werd aanvankelijk ingezet als licht- en observatieschip. Sinds 2002 is het een bezoekerscentrum.

Vaargebied: De West-Hinder 1 lag stationair aan de West-Hinderbank of de Wandelaar voor de kust.

Beschrijving romp, constructie en opbouw: Stalen geklonken romp.

Tonnage: 419 brutoton.

Motor en keerkoppeling: Werkspoor diesel TMAFS 274 van 230 pk bij 300 omwentelingen per minuut. De keerkoppeling is een Brevo type 616. De motor is vandaag niet meer aanwezig.

Uitrusting: De West-Hinder 1 heeft drie masten. De centrale mast is uitgerust met een lichtbaken. Aan boord bevinden zich drie dieselaggregaten Deutz, type F3L912. Twee hiervan zijn gekoppeld aan gelijkstroom dynamo's van 110v van ACEC type CV 406 B3 (21,5 kw bij 1000 t/m). De derde Deutz is gekoppeld aan een compressor.

Interieur: Het interieur van het schip is aangepast aan de nieuwe functie van bezoekerscentrum.

• S.N. Juni 1950: Wandelaer et sur l’eau 27.267.