Zénobe Gramme

varend element

Beschrijving

Geschiedenis van het vaartuig: Het onderzoeksschip Zénobe Gramme werd gebouwd op de Boelwerf in Temse in 1960-1961. Het schip werd ontworpen door de scheepsbouwingenieur Frank Van Dyck. Het lijnenplan was geïnspireerd op de Kalinika, het jacht van de directeur van de Boelwerf.

Het schip werd op 27 december 1961 door de werf opgeleverd. Het werd de Zénobe Gramme gedoopt, naar de Belgische uitvinder van de dynamo. Het peterschap wordt sinds 1961 waargenomen door de BRYC (Brussels Royal Yachting Club). Het schip diende als een oceanografisch onderzoeksschip. De Zénobe Gramme onderzocht de zeestromingen en de vorming van zandbanken voor de kust, maar evenzeer het akoestische profiel van Duitse mijnenvegers en vervuiling door koolwaterstoffen. De Zénobe Gramme kreeg de leuze “Quarendo invenies” (Wie zoekt die vindt). Aanvankelijk werd Nieuwpoort de thuisbasis van het schip, met Paul Benoidt als eerste bevelhebber.

In 1963 werd Oostende de thuishaven van de Zénobe Gramme. Er werden opdrachten uitgevoerd in onder andere de Middellandse Zee, de Oostzee, IJsland en Noorwegen. De Zénobe Gramme is het enige zeilschip dat de Belgische marine in dienst heeft. Het schip wordt vanaf 1970 ingezet als school- en trainingsschip voor officieren en onderofficieren en dient eveneens als representatieschip. In 1976 stak het schip een eerste keer de Atlantische Oceaan over tijdens de Tall Ships Race en won dat jaar de Cutty Sark Trophy voor het verlenen van bijstand aan twee andere schepen. Ook nadien volgenden de deelnames aan langeafstandswedstrijden elkaar op. Het schip legde tussen de oplevering eind 1961 en 2011 328.000 zeemijlen af.

Eigenaars: De Marinecomponent van Defensie.

Bouwjaar: 1960-1961.

Werf: De Boelwerf in Temse.

Functie: De Zénobe Gramme diende als onderzoeksschip tot 1970. Vanaf dat jaar werd het schip gebruikt als school- en trainingsschip voor onderofficieren en officieren en voor representatieopdrachten.

Vaargebied: De Noordzee, Oostzee, Middellandse Zee en Atlantische Oceaan.

Beschrijving romp, constructie en opbouw: De Zénobe Gramme heeft een houten romp met 26 ton ballast.

Tonnage: 149 ton waterverplaatsing.

Tuigage: De Zénobe Gramme is als een Bermuda ketch getuigd. Dat wil zeggen dat het schip twee masten heeft, waarvan de voorste de hoogste is, terwijl het grootzeil en bezaanzeil langsgetuigd zijn. Het aandewindse zeiloppervlak is 300 m². Op voordewindse koersen kan een spinakker worden bijgezet.

Motor: Een zescilinder MWM 518A dieselmotor van 230 pk.

Interieur: De Zénobe Gramme is voorzien om achttien opvarenden te huisvesten. De verblijfsruimtes werden vernieuwd.

• MANTELEERS W. 2011: T/S Zénobe Gramme. Opleidingsschip van de marine zeilt reeds 50 jaar, Ruimschoots 11.4, 14-17.
  • MUËSEN L. 21 maart 2011: 50 jaar zeilschip Zénobe Gramme (A958), Nieuwsbrief Op Stoapel 10, 7.
  • VAN GINDEREN L. en DELGOFFE C. s.d.: Fotoboek Belgische Zeemacht 1946-1996, s.l., 154.
  • ANRYS H., DE DECKER DE BRANDEKEN J.-M. en EYGENRAAM P. 1992: De zeemacht: van de admiraliteit van Vlaanderen tot de Belgische zeemacht, Tielt, 188.

Auteurs: Van Dijck, Maarten