Snow Goose

varend element

• is aangeduid als vastgesteld varend erfgoed Motorjacht Snow Goose

Beschrijving

Geschiedenis van het vaartuig: De Snow Goose werd gebouwd in 1962 op de werf Woodnutt and Co, naar een ontwerp van de scheepsarchitect Frederick R. Parker. Het schip werd aanvankelijk de Aramita gedoopt. Later, mogelijk in 1968, werd het schip de Shirena genoemd. Op een onbekend ogenblik werd de naam in Snow Goose veranderd.

Het schip voer in Engeland en lag vanaf circa 2001 in de jachthaven van Brussel (BRYC, Brussels Royal Yacht Club). In 2004-2005 lieten de eigenaars een aantal renovaties doen: de motoren, elektriciteit en het dek werden vernieuwd.

Eigenaars:

• De originele eigenaar is onbekend.
  • 1968-1970: William Richard Prince-Smith.
  • 1970-1981: Percy Albert Thomas.
  • 1981-1982: John Alan Brodie.
  • 1982-1984: Keith Jones.
  • 1984-1985: Gillian Irma Martin.
  • 1985-1990: Peter Richard Swynne.
  • 1990-1993: Richard John Elderton.
  • 1993 Henry Sebastian Gowner-Cliffe.
  • Vanaf 1993 is de eigenaar onbekend.
  • Vanaf circa 2001 tot 2010: Arthur William Jones en Jacqueline Maryse Jones.
  • 2010-2011: Pierre Bogaerts.
  • Sinds januari 2011: de huidige particuliere eigenaar.

Bouwjaar: 1962.

Werf: Woodnutt and Co.

Functie: Pleziervaart.

Vaargebied: De Snow Goose is een zeewaardig motorjacht.

Beschrijving romp, constructie en opbouw: De diepstekende kiel werd verzwaard met lood. De spanten werden in Schotse eik vervaardigd. De huid werd in Hondurasmahonie uitgevoerd. De naden tussen de huidplanken werden gekalefaat. Vervolgens werd de romp in witte lak gezet. De opbouw van de Snow Goose is in teak. De spanten van het dak van het stuurhuis zijn in Oregon pine.

Tonnage: 21,51 brutoton.

Motoren: Het schip werd gebouwd met twee motoren die elk een eigen schroef aandrijven. Aanvankelijk werden twee Perkins dieselmotoren van 120 pk geïnstalleerd. Die configuratie liet toe om een maximale snelheid van 12 knopen te lopen. De originele motoren werd rond 2005 vervangen door twee Ford Mermaid 2725E-motoren van elk 89,5 kw.

Interieur: Het interieur bestaat van voor naar achter uit een bergruimte, een dubbele hut, een stuurhuis boven de machinekamer, een kombuis en toilet en het salon. Het interieur is afgewerkt in hout.

• Documentatie in het bezit van de eigenaar.

Auteurs: Van Dijck, Maarten