Outka

varend element

• is aangeduid als vastgesteld varend erfgoed Zeiljacht Outka

• is aangeduid als beschermd varend erfgoed Zeiljacht Outka

Beschrijving

Geschiedenis van het vaartuig: De Outka is een kitsjacht dat in 1963 werd gebouwd op de werf Maria Hots in Oostende, naar een ontwerp van de Franse scheepsarchitecten Maurice Amiet en Gaston Grenier.

Het ontwerp ontstond binnen de watersportafdeling van de Touring Club de France in de jaren 1950. Binnen die afdeling werd gezocht naar een ontwerp dat families zou toelaten om lange zeereizen te ondernemen en dat betaalbaar zou zijn. Het moest over voldoende slaapplaatsen beschikken en solide gebouwd zijn. Het moest ook kunnen droogvallen op zandbanken. In 1944 tekende Gaston Grenier plannen voor een familiejacht dat aan die voorwaarden voldeed. Het ontwerp werd één keer uitgevoerd in Tunesië. Maurice Amiet inspireerde zich in 1955 op het plan van Grenier, maar tekende een iets langer en ranker jacht met minder diepgang. Om die reden werd gekozen voor een kitstuig. Het ontwerp werd in 1958-1959 een eerste keer uitgevoerd door Claude Gauché. Er werden wereldwijd ongeveer 60 jachten volgens dit ontwerp gebouwd in hout, polyester en zelfs in staal. Het ontwerp werd Grenam genoemd naar de eerste lettergrepen van de namen van de twee ontwerpers Grenier en Amiet.

De bovenbouw en het interieur van de Outka werden verder afgewerkt door de eerste eigenaars, het koppel Duwez-De Brouwer. De Outka heeft sinds 50 jaar Oostende als thuisbasis. De naam betekent eend in het Russisch. Na het overlijden van haar man in 1975 heeft Francine Duwez nog jarenlang en tot op hoge leeftijd met de Outka gezeild. In 1993 werd ze Belgian Yachtwoman of the year.

De Outka werd op 30 september 2010 als varend erfgoed beschermd. Het zeiljacht illustreert als een klein, goedkoop familiaal jacht de democratisering van de pleziervaart. Het schip is een schakel in de overgang van de productie van unieke stukken naar seriebouw. Het plan werd meerdere keren uitgevoerd dor verschillende werven en particulieren. Het schip illustreert ook dat hout nog lang een gangbaar materiaal bleef in de periode dat met glasvezel versterkt polyester opkomt als het materiaal bij uitstek voor de bouw van zeiljachten.

Eigenaars: De familie Duwez-De Brouwer was eigenaar van de Outka vanaf 1963 tot 2000. Sinds 2000 is het schip in eigendom van de huidige particuliere eigenaar.

Bouwjaar: 1963.

Werf: Het schip werd gebouwd op de werf Maria Hots in Oostende, naar een ontwerp van Gaston Genier en Maurice Amiet. De binnenafwerking werd door de familie Duwez-De Brouwer uitgevoerd.

Functie: plezierjacht.

Vaargebied: De Europese kust.

Beschrijving romp, constructie en opbouw: Het schip werd gebouwd in Honduras mahonie. De huidbeplanking werd aansluitend (karveel) aangebracht op de houten spanten. Het schip is een S-spant, wat wil zeggen dat de romp een S-vorm volgt van het boeisel tot de kiel. De Outka werd gebouwd als een langkieler, waarbij de ballast van 2,3 ton gietijzer over de volledige lengte van het schip werd aangebracht. Het schip werd gebouwd met een bakdek om binnen ruimte te creëren. Het dek is overal met een antisliplaag bedekt.

Tonnage: 5 ton waterverplaatsing.

Tuigage: De Outka heeft een kitstuig. Typerend voor zulk een tuig zijn de twee masten, waarbij de bezaanmast de kortste is. Het jacht heeft twee voorzeilen (8,19 m² en 6,88 m²), een torengetuigd grootzeil (17,27 m²) en bezaanzeil (10,98 m²).

Motor: De originele motor werd in 1975 vervangen door een SABB type 2H van 18 pk.

Interieur: De Outka is traditioneel ingedeeld. Vanuit de kuip achteraan kan de centrale binnenruimte worden betreden met een navigatiehoek, een klein keukentje en de zitplaats. De schippershut in de boeg is omgebouwd tot opslagruimte.

• LENAERTS T. 2009: Outka. Democratisering van het kieljachtzeilen, Ruimschoots 9.2, 10-12.
  • LOY M. 31 augustus 2000: De oude vrouw en de zee, Trends, 83.