Gemeenteschool voor jongens

Beschrijving

Voormalige gemeenteschool voor jongens en onderwijzerswoning; laatstgenoemde heden ingericht als post. Opgetrokken naar ontwerp van J. Schadde in 1869-1871. Uitgebreid in 1927 met vleugel ten noordoosten en in 1929 met galerij ten zuidoosten, beide naar ontwerp van E. Careels. Achteraan geplaveide speelplaats met ten noordoosten en ten noordwesten nieuwe schoolvleugels van 1967 naar ontwerp van J. Van Loon.

Onderwijzerswoning links, vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, mechanische pannen). Bakstenen lijstgevel geritmeerd door banden van gesinterde baksteen. Getoogde vensters op arduinen lekdrempels. Dito deur. Houten kroonlijst, waaronder baksteenfries. Breder uitgebouwde schoolvleugel rechts van acht traveeën en één bouwlaag met gelijkaardig uitzicht. Evenwel met sokkel afgezet met arduin en vensters uitgespaard in getoogde nissen.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Berlaar, schetsen 1869/15, 1929/27, 1957/57, 1969/48.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Scholen, Berlaar - Heikant.