Ruddershoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ruddershoeve

Beschrijving

Ruddershoeve, ingeplant aan een bocht van de weg. Middelgrote semigesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken (pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig gekasseid erf met lindeboom. Inrijpoort in het dienstgebouw op de oostzijde. Ten zuiden, witgekalkt woonhuis, op gepikte plint. Dubbelhuis van negen traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit eind 18de tot begin 19de eeuw. Erfgevel afgelijnd door middel van baksteenfries. Voorheen beluikte rechthoekige vensters. Benedenvensters gevat in een vlakke omlijsting van arduin met sponning en hoekblokken. Licht getoogde bovenvensters, waarvan enkele blinde, met arduinen lekdrempels. Deur met houten tussendorpel gevat in een vlakke omlijsting van arduin met hoekblokken. Gelijkaardige achtergevel; deur gemarkeerd door sierlijke metalen waaier in het bovenlicht. Recentere dwarsschuur (mechanische pannen) op de westzijde; schuurpoort onder houten latei, ingeschreven in bakstenen rondboog. Ten noorden, stalvleugel deels uitgebrand begin 20ste eeuw. Veldpoort (gedicht in de achtergevel), met segmentboogvormige ontlastingsboog. Rechthoekige staldeuren in een vlakke omlijsting. Laag dienstgebouw links van de inrijpoort op de oostzijde.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle