Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Pastorie met tuin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Herenhuis met ommuurde voortuin en hek en grote omhaagde lusttuin achteraan. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien), uit de 19de eeuw. Beraapte voorgevel op gecementeerde plint. Rechthoekige vensters met afgeronde hoeken in een vlakke beschilderde omlijsting, beluikt op de begane grond. Rechthoekige deur met afgeronde hoeken gevat in een vlakke omlijsting van arduin. Achteruitspringende, lagere rechts gelegen bijbouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Links, dienstgebouw van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). Gevelritmering door korfboogarcaden op pilasters; rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-balken in de spaarvelden.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle

Aanvullende informatie

Het gebouw, met voortuin en grote lusttuin achteraan, is de gewezen pastorie van Velzeke. De pastorie is al enkele decennia in privébezit. Het huis heeft een klassieke indeling: middengang met aan beide zijden kamers. De siertuin achter het huis bestaat grotendeels uit gazon met verscheidene bomen.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000613, Provinciebaan 103: huis met aanpalende tuin, (S.N., s.d.).
Auteurs: May, Laura