Hof ter Linden

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ter Linden

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve Hof ter Linden en omgeving

Beschrijving

Hof ter Linden, mooi gelegen nabij de Passemalebeek. Voormalig pachthof van de abdij van Hasnon (Frankrijk). Heden semigesloten hoeve; bakstenen gebouwen onder gewone en afgesnuite zadeldaken, gegroepeerd op de drie zijden van een rechthoekig, deels gebetonneerd en gekasseid erf met siertuintje. Witgekalkte erfgevels op gepikte plint, afgelijnd met baksteenfries. Recent, lager dienstgebouw ten zuidwesten. Inrijpoort opgenomen in het noordwestelijk dienstgebouw.

Ten noordoosten, éénlaagse boerenwoning van het dubbelhuistype van vijf traveeën van verschillende breedte, opklimmend tot de 17de eeuw (?) doch aangepast in de loop van de 18de en de 19de eeuw (nok loodrecht op de straat). Erfgevel op hoge bakstenen plint met zandstenen afschuining. Rechthoekige vensters, voormalige kruiskozijnen, voorzien van zandstenen negblokken met sponning; latere houten of ijzeren lateien en lekdrempels. Steekboogdeur in een omlijsting van zandsteen met bekronende druiplijst en oculus; steektrap. Pomp tegen erfgevel. Twee behouden rechthoekige venstertjes in een zandstenen omlijsting met sponning aan de achtergevelzijde; links kloosterkozijn; steekboogdeur in een omlijsting van gesinterde baksteen met gestrekte druiplijst (vierde kwart van de 18de eeuw).

Stal met rechthoekige muuropeningen en laadvenster in het verlengde van het woonhuis. Ten noordwesten, dwarsschuur onder afgesnuit zadeldak. Erfgevel op bakstenen plint met zandstenen afschuining. Lagere stalvleugel met rechthoekige en getoogde muuropeningen op de zuidoostzijde. Onze-Lieve-Vrouwekapelletje aan de straatgevel ten noordwesten. Witgekalkt bakhuisje ten noordoosten.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle