Hof De Moriaan

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof De Moriaan

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hof De Moriaan en omgeving

• omvat de aanduiding als beschermd monument Hof De Moriaan: oude vleugel

Beschrijving

Zogenaamd "Moriaan", mooi gelegen in een groene omgeving nabij de Zwalm- en Molenbeek, op de grens met Munkzwalm. Heden U-vormige hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen).

Ten westen, éénlaagse boerenwoning van het dubbelhuistype van acht traveeën, uit de 18de eeuw (nok loodrecht op de straat). Lichtgroengeschilderde en verankerde buitengevel op gepikte plint. Voorheen beluikte getoogde muuropeningen met sponning en doorgetrokken stenen onderdorpels; venster rechts van de deur, gemarkeerd door zichtbare omlijsting van kleine baksteentjes. Rechts opkamer van twee traveeën. Deurtravee uitlopend op dakvenster onder zadeldak. Rondboogdeur in een beschilderde omlijsting met geprofileerd beloop, druiplijst en bekronende oculus. Verbouwde erfgevel. Linker zijpuntgevel met vlechtingen.

Aanhorigheden zonder noemenswaardigheden.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle