Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

• is aangeduid als beschermd monument Gesloten hoeve

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Munkboshoeven en omgeving: fase 1

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof te Munkbos

Beschrijving

Een van de drie grote hoeven, de zogenaamde Munkboshoeven die eertijds samen met de nabij gelegen hoeve op het grondgebied Dikkelvenne de zogenaamde Ferme de la distillerie, deel uitmaakten van het bezit van de abdij van Ninove. Circa 1840 schonk grootgrondbezitter Vifquin, bij testament, deze hoeven aan de Commissie van Openbare Onderstand van Doornik. In 1976 samen met 102 hectare land verkocht.

Gesloten hoeve met roze geschilderde bakstenen gebouwen op gepikte plint gegroepeerd rondom een rechthoekig gekasseid erf met grasveld. Prettig volumespel ten noordwesten, woonhuis, dienstgebouw en gebogen muur met inrijpoort. Op noordwestzijde: woonhuis, dubbelhuistype van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen). Licht verhoogde begane grond. Gevelordonnantie uit de 19de eeuw. Erfgevel gemarkeerd door twee hoekrisalieten van één travee onder afgesnuit schilddak. Licht getoogde muuropeningen op de begane grond; rechthoekige bovenvensters met arduinen lekdrempels en houten lateien. Achtergevel: rechthoekige vensters voorzien van arduinen lekdrempels, deels beluikt op de begane grond. Rechthoekige deur in een vlakke omlijsting van arduin. Stallen op zuidwestelijke en noordoostelijke zijde onder pannen zadeldaken met variërende hoogte. Noordoostvleugel geritmeerd door rechthoekige deuren in een vlakke omlijsting van arduin. Rechtse stal gemarkeerd door gelijkaardige tongewelven (18de eeuw) als die van de noordoostvleugel van nummer 12. Zuidwestelijke stalvleugel met poort onder houten latei; twee rechthoekige deuren in een vlakke omlijsting van arduin en voorts rechthoekige en deels gewijzigde getoogde muuropeningen. Zuidoostzijde eertijds afgesloten door dienstgebouwen, heden enkel door een muur met gedichte deuren.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle