Watermolen en gesloten hoeve

Beschrijving

Watermolen, naar verluidt van 1774. Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen en houten dwarsschuur gegroepeerd rondom een rechthoekig gekasseid erf. Verbouwd molenaarshuis. Behouden zijgevel aan de beekzijde; afgewerkt met muurvlechtingen; zandstenen onderbouw en rechthoekige vensters voorzien van zandstenen negblokken en dorpels. De molen wordt nog steeds aangedreven door een houten bovenslagrad met ijzeren as (wateraanvoer via houten goot en houten sluiswerk); als additieve drijfkracht wordt echter een elektromotor gebruikt. IJzeren binnenwerk uit 1925, in half-ovaalvormig bakstenen kamgat; van de vroegere drie koppels maalstenen (op de verdieping) is nu nog één in bedrijf.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle

Aanvullende informatie

De gesloten hoeve met watermolen is gelegen in een beboste vallei waardoor een beek stroomt. Het water van de beek bereikt de molen via een aftakking die verderop terug aansluit bij de beek. Tegenover de watermolen bevindt zich een vijver.