Sint-Andrieskapel met linden

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Andrieskapel met linden

• omvat de aanduiding als beschermd monument Sint-Andrieskapel

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Andrieskapel met omgeving

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Andrieskapel

Beschrijving

Gelegen tegenover de Molenkouter en beschaduwd door linden. Voormalig bedevaartsoord om een man en goed weer te krijgen en koortsen af te weren. Rechthoekig gebouw met driezijdige sluiting, in traditionele stijl onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), uit de 17de tot 18de eeuw. Baksteenbouw met lelieankers; zandstenen sokkel en hoekstenen. Topgevel afgewerkt met aandak en muurvlechtingen; korfboogpoort met hoekstenen, geprofileerde druiplijst; rondboognis erboven met Sint-Andreasbeeld, omlijsting met spiraalversiering met oren. Vernieuwde korfboog, nis en bovenste hoekstenen. Groot oculus in elke zijgevel. Tongewelf.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle

Aanvullende informatie

In de apsis bevindt zich een gepolychromeerd houten barokaltaar in halfreliëf. Twee halfzuilen met composietkapitelen en siervazen dragen een bekroning met korfboog.

De kapel is gelegen aan de Sint-Andriessteenweg, in het verlengde van de Molenkouter, waarvan ze de perspectiefafsluiter vormt. Aan de zuidwestzijde wordt de kapel begrensd door akkers en weiland.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000717, Sint-Andrieskapel (S.N., 1983).
Auteurs: May, Laura