Beschrijving

Typische, sedert de 19de eeuw uit hoeve (zie ook Ledebergstraat 111) gegroeide brouwerij met plattelandskarakter, thans drankendepot. Bakstenen constructies, oorspronkelijk van één bouwlaag, maar met in het midden, tijdens de 20ste eeuw, tot twee bouwlagen verhoogde brouwzaal. De oudere delen zijn afgedekt door middel van zadeldaken met Vlaamse pannen; de brouwzaal door middel van zadeldak waarop verhoogde verluchtingsdaken, onder eternit-leien. Uiterst links, de stomp van een in de gevel ingebouwde vierkante schouw; kenmerk van de aanwezigheid van een stoommachine tijdens de 19de eeuw. De oorspronkelijke dienstgebouwen worden gekenmerkt door kleine rechthoekige vensters onder houten latei en met tegeldorpels en door kleine getoogde, getraliede keldervensters. De oudste bierkelders zijn gekenmerkt door bakstenen tongewelven. Uitbreidingen uit de tweede helft van de 19de eeuw werden echter in bakstenen troggewelven tussen ijzeren I-balken uitgevoerd.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle